Te culci târziu? Rişti să dezvolţi depresie!

Persoanele care se culcă târziu în noapte ar putea avea un risc mult mai crescut de a face depresie, avertizare valabilă în special pentru cei care suferă de diabet,
24.05.2017
Te culci târziu? Rişti să dezvolţi depresie!

Persoanele care se culcă târziu în noapte ar putea avea un risc mult mai crescut de a face depresie, avertizare valabilă în special pentru cei care sunt deja diagnosticaţi cu diabet, sugerează un nou studiu, prezentat recent în cadrul conferinţei anuale a Societăţii de Endocrinologie din Orlando. 

În cadrul cercetării, 476 de persoane diabetice de ambele sexe au fost monitorizate, luând în calcul calitatea somnului, vârsta, sexul şi alţi factori care pot contribui la instalarea depresiei, scrie Time.com.

Astfel, s-a descoperit că în rândul acestora incidenţa depresiei era mai crescută pe măsură ce somnul era afectat, şi nu neapărat din punctul de vedere al timpului petrecut dormind, cât mai degrabă a momentului la care subiecţii adormeau şi se trezeau.

Datele obţinute arată că persoanele care se culcă târziu şi se trezesc târziu au un risc mult mai mare de a face depresie. 

Este important să aflăm cât mai multe cauze care pot duce la depresie, deoarece, mai ales în cazul pacienţilor diabetici, această afecţiune poate influenţa semnificativ complianţa bolnavilor la tratament.

Altfel spus, „diabeticii deprimaţi nu sunt atenţi la regimul alimetar, nu îşi ţin sub control glicemia şi, astfel, pot apărea complicaţii grave”, spune d. Sirimon Reutrakul, profesor la Universitatea de Medicină Mahidol din Thailanda.

Studii ulterioare ar putea investiga mai detaliat relaţia dintre depresie şi dereglările ritmului circadian.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă