„Spune ce ai pe inimă!” – campanie de evaluări gratuite a riscului cardiovascular, până pe 3 noiembrie, în Capitală

O campanie de evaluări gratuite a riscului cardiovascular are loc de vineri până pe 3 noiembrie în Parcul "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală, unde e amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale.
01.11.2013

O campanie de evaluări gratuite a riscului cardiovascular are loc de vineri până pe 3 noiembrie în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, unde e amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale.

La nivel european se estimează că aproximativ şase milioane de persoane suferă de această afecţiune, iar în România ar fi circa 200.000 de oameni care au fibrilaţie atrială.

„Mulţi dintre pacienţii cu fibrilaţie atrială nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala să fie de cele mai multe ori ignorată. Studiile arată că fibrilaţia atrială se asociază cu un risc crescut al pacienţilor de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din România”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

El a spus că proiectul lansat vineri e unul pilot, dorindu-se dezvoltarea acestuia şi în mediul rural, prin intermediul unor caravane.
„Dacă am putea să depistăm la timp pacienţii cu fibrilaţie atrială sau pe cetăţenii care prezintă risc să dezvolte această boală şi să-i trimitem la medic, deja am făcut un pas înainte. Fibrilaţia atrială este un risc major pentru accidentul vascular cerebral. Cu toţii ştiţi ce povară imensă e pentru viaţa pacientului însuşi şi a familiei sale un accident vascular cerebral, dar aceasta nu e singura patologie indusă de fibrilaţia atrială”, a afirmat la rândul său preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

Campania, intitulată „Spune ce ai pe inimă!”, a fost lansată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei sectorului 3


 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?
Recomandări: