Sportul îţi poate distruge tenul! Află cum este posibil!

Pe cât de sănătoasă este activitatea fizică, e atât de periculoasă poate fi, în anumite condiţii, pentru ten. Factori precum transpiraţia, praful, machiajul neadecvat sau mediile agresive cu care intrăm în contact determină o creştere a sensibilităţii, afectând negativ sănătatea pielii.
  • Publicat:
Sportul îţi poate distruge tenul! Află cum este posibil!

Pe cât de sănătoasă este activitatea fizică, e atât de periculoasă poate fi, în anumite condiţii, pentru ten. Factori precum transpiraţia, praful, machiajul neadecvat sau mediile agresive cu care intrăm în contact determină o creştere a sensibilităţii, afectând negativ sănătatea pielii.

Practicarea sportului are multiple beneficii atât pentru organism, cât şi pentru starea de spirit, acesta fiind recomandat pentru întreţinerea zilnică. Însă, printr-o lipsă de îngrijire adecvată sau datorită unor factori externi dăunători, adeptele acestui stil de viaţă activ pot dezvolta probleme suplimentare ale tenului sau le pot agrava pe cele deja existente.

“Indiferent de tipul activităţii fizice desfăşurate, tenul este un factor care nu trebuie neglijat, deoarece riscăm ca efectele pozitive asupra corpului să fie anulate de către o piele afectată de probleme precum deshidratare profundă, acnee, puncte negre, iritaţii sau eczeme.
Pentru a evita aceste neplăceri este suficientă conştientizarea acestui risc şi adoptarea unor obiceiuri preventive ce ţin de o mai bună igienizare”, recomandă Neli Pfeiffer, specialist cosmetică apicolă.

Transpiraţia

O transpiraţie abundentă în urma efortului fizic favorizează eliminarea toxinelor din organism, însă odată cu acestea se pierde şi o cantitate importantă de apă prin epidermă. Din această cauză, tenul poate suferi în timp de deshidratare profundă. Înainte de începerea sportului este important să avem o rutină de îngrijire bine stabilită, cum ar fi: demachierea şi curăţarea tenului, aplicarea unei creme hidratante.

Praful

Praful este cel mai întâlnit agent nociv, atât în cadrul activităţilor sportive din interior, cât şi a celor din aer liber. Corpul transpiră şi porii se dilată, lăsând loc pentru dezvoltarea în exces a bacteriilor care se găsesc în mod normal pe piele. În combinaţie cu transpiraţia şi microbii, acesta afectează porii deschişi ai tenului, infectându-i sau cauzând iritaţii. Ca primă măsură, după terminarea şedinţei de sport ne putem clăti faţa cu apă la temperatura camerei, sau ne putem şterge tenul cu şerveţele umede ce nu conţin alcool sau alte ingrediente iritante.

Machiajul

Pe lângă faptul că există şansa ca machiajul să nu reziste în urma exerciţiilor intense, acesta poate bloca porii prin menţinerea unui mediu bacterian care irită pielea şi favorizează apariţia diferitelor afecţiuni. De aceea, machierea este de evitat în timpul practicării exerciţiilor fizice, fiind recomandată îndepărtarea sa în prealabil.

Medii agresive

Sporturi precum înotul presupun contactul pielii cu agenţii agresivi din apă, cel mai cunoscut fiind clorul. Înainte de a începe exerciţiile, este recomandat să aplicăm produse cu un conţinut ridicat de vaselină sau parafină pe faţă, gât şi decolteu. Acesta va forma o peliculă care protejează cu succes tenul.

Pentru persoanele care practică sport în mod regulat, de 2-3 ori pe saptămână, este recomandat ca înaintea cremei de seară să aplice pe faţă următorul amestec: câteva picături de ulei vegetal presat la rece (argan, măsline, migdale, etc. – în funcţie de tipul de ten), amestecat cu 3-4 picături de miere. Ulterior, se poate efectua un automasaj pentru grăbirea absorbţiei preparatului şi intensificarea circulaţiei la nivelul pielii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân