Sifilisul se poate transmite printr-un simplu sarut

Doctorii recomanda prudenta in alegerea partenerilor.Ranile si petele rosii, primele simptome ale bolii
  • Publicat:
Sifilisul se poate transmite printr-un simplu sarut
Sifilisul se poate transmite printr-un simplu sarut

Doctorii recomanda prudenta in alegerea partenerilor. Ranile si petele rosii, primele simptome ale bolii.

Persoanele care au mai mult de cinci parteneri sexuali risca sa se imbolnaveasca de sifilis, atentioneaza specialistii. „Persoanele care intretin relatii sexuale cu mai mult de 5 parteneri se pot contamina cu sifilis, pentru ca infectia se transmite si prin saliva”, atentioneaza prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermato-venerolog la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi.

Specialistii spun ca sifilisul, cea mai grava boala venerica dupa infectia cu HIV, se poate transmite prin raporturi sexuale neprotejate, saliva, transfuzii de sange sau obiecte contaminate – ace de seringa nesterile, bisturie sau obiecte din instrumentarul cabinetelor stomatologice.

„Sifilisul se transmite prin sarut doar atunci cand la nivelul cavitatii bucale a persoanei infectate exista leziuni active, care sunt contagioase”, subliniaza dr. Miruna Chelemen, medic specialist dermato-venerolog la o clinica particulara din Bucuresti.

Doctorii recomanda prudenta in alegerea partenerilor, folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, efectuarea analizelor o data pe an (in cazul persoanelor care nu au relatii stabile) si prezentarea la medic de la primele semne ale bolii.

„Nenorocirea” este ca sifilisul nu doare, insa complicatiile bolii sunt foarte severe, putand afecta organele interne, ochii si chiar creierul. „Sifilisul are trei forme. In prima faza, boala poate sa treaca neobservata. Aceasta etapa se caracterizeaza prin aparitia unei rani care nu este vizibila – mai ales la femei – si nici dureroasa, si trece de la sine, fara tratament.

Totusi, rana se inchide, dar microbul se inmulteste in sange. In cazul sifilisului secundar, bolnavii prezinta niste pete rosii vizibile pe corp, care pot trece si ele cu usurinta. Abia dupa sase luni sau cativa ani, putem vorbi de sifilis tertiar, la persoanele care nu s-au tratat”, explica prof. Zbranca.

Un alt semn al bolii il constituie inflamarea ganglionilor. „Dupa 10-14 zile, acestia se dezumfla, intra in latenta si nu mai prezinta nici o simptomatologie. Semnele apar abia la 21-28 de zile de la infectare, iar leziunile genitale ori bucale dureaza circa doua saptamani, fara sa doara”, potrivit dr. Chelemen.

Complicatii: tumori pe creier sau dementa sifilitica

Potrivit medicilor, aceasta boala venerica infectioasa se transmite si de la mama la fat, atunci cand femeia nu se trateaza sau, si mai grav, cand nu stie ca este infectata. Copilul se va naste deja cu sifilis tertiar, cea mai grava forma a bolii, cand organele interne sau creierul sunt afectate, infectia putand cauza leziuni sau tumori sifilitice ducand pana la dementa sifilitica.

„Chiar saptamana trecuta am avut un caz. Desi femeile ar trebui sa mearga la medic chiar inainte de a ramane insarcinate, in zonele rurale inca mai sunt situatii cand femeile se adreseaza medicului doar atunci cand nasc. Si nici atunci ele nu se prezinta la doctor, ci cheama Salvarea acasa”, declara prof. Anca Zbranca.

Tratamentul standardizat de Ministerul Sanatatii este gratuit si consta in administrarea unor injectii cu penicilina, substanta cea mai frecvent folosita in asemenea cazuri. „Atunci cand tratamentul este facut corect, sifilisul trece in 99% dintre cazuri, dupa o luna.

Totusi, boala ramane in sange si focarele se pot reactiva, fiind posibila o recidiva a bolii, insa ea nu se mai poate transmite altor persoane”, concluzioneaza prof. Zbranca. Potrivit medicului, in acest an au fost inregistrate, la Iasi, 55 de cazuri noi.

Conform statisticilor, numai in 2006, numarul total al bolnavilor declarati era de 5.661. Avand in vedere repartitia pe sexe, numarul barbatilor era usor crescut fata de cel al femeilor – 2936, respectiv 2725, iar cei mai multi bolnavi erau tineri, din grupa de varsta 25-29 de ani si 20-24 de ani. Pe primul loc in topul judetelor era Constanta, urmata de Bucuresti si Neamt.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”