Se moşteneşte diabetul? Iată ce spun medicii!

Este important să îi spunem medicului orice detaliu referitor la starea noastră de sănătate, dar şi a membrilor familiei, deoarece există numeroase boli care pot fi moştenite genetic.
  • Publicat:
Se moşteneşte diabetul? Iată ce spun medicii!

Bolile autoimune ar putea fi diagnosticate mult mai devreme, dacă medicii şi pacienţii deopotrivă ar comunica mai bine.

Potrivit medicilor, persoanele care se prezintă cu simptome aparent banale, dar care persistă pe termen lung, ar trebui să specifice specialistului ce cazuri de boli a avut în familie.

„Nu este neobişnuit să găsim o rudă apropiată care suferă de aceeaşi problemă cu care se confruntă pacientul”, declară Virginia Ladd, preşedinte al Asociaţiei Americane pentru Boli Autoimune, pentru futureofpersonalhealth.com.

Chiar dacă nu s-au făcut studii privind relaţia doctor-pacient din acest punct de vedere, respectiv al comunicării istoricului medical familial, există convingerea că încă nu se fac destule lucruri în această privinţă, iar astfel se ajunge la diagnosticarea tardivă, care poate reduce semnificativ eficienţa tratamentului.

Simptomele banale pot ascunde probleme grave de sănătate, iar întrebările adresate medicului, precum şi răspunsurile oferite acestuia pot duce la descoperirea în fază incipientă a multor boli. Durerile musculare, oboseala şi umflarea membrelor sunt doar câteva dintre simptomele care pot „găzdui” o boală autoimună, iar medicii fac multe eforturi pentru a ajunge la un diagnostic corect, acest lucru luându-le uneori chiar 3-4 ani.

„Există peste 100 de afecţiuni autoimune, multe dintre ele rar întâlnite”, adaugă Ladd. „Dacă omiţi să îi spui medicului că ai avut părinţi, bunici, fraţi sau alte rude cu diferite boli autoimune, acesta nu va şti de unde să pornească”, adaugă specialistul.

Pe de altă parte, de regulă, pacienţii sunt întrebaţi dacă au în familie cazuri de cancer sau de boli cardiovasculare, dar medicii rareori (sau niciodată) îi întreabă pe pacienţi dacă au rude ce suferă de boli autoimune (diabet de tip 1, lupus, boala Crohn, scleroza multiplă, sindromul Guillain-Barré).

Aşadar, este important să îi spunem medicului orice detaliu referitor la starea noastră de sănătate, dar şi a membrilor familiei, deoarece există numeroase boli care pot fi moştenite genetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: