Sauna intareste sistemul imunitar

Terapia prin aburi este recomandata de cel putin trei ori pe saptamana
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sauna intareste sistemul imunitar
Sauna intareste sistemul imunitar

Terapia prin aburi este recomandata de cel putin trei ori pe saptamana

Unul dintre beneficiile importante ale acestei metode este ca detoxifica organismul, prin eliminarea substantelor nocive din organism. Persoanele care doresc o relaxare totală după o zi stresantă pot recurge la o sedinţă de 15 minute de saună.

„Sauna ajută şi la eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi accelerează metabolismul. După numai o şedinţă de saună de 10 – 20 de minute, ritmul cardiac creşte cu aproximativ 50 – 70 la sută”, explică specialistul Mihai Popa.
Mai mult, expertul adaugă că terapia cu aburi întăreşte sistemul imunitar, deoarece multe virusuri nu rezistă mediului fierbinte. Persoanele care frecventează cel puţin o dată pe săptămână saloanele de spa pentru saună răcesc mult mai greu. „În timpul sedinţelor de saună, o persoană arde aproape aceleşi număr de calorii ca şi în cazul exerciţiilor fizice, datorită temperaturii foarte crescute”, spune Mihai Popa.

Sauna uscată versus sauna umedă

Sauna uscată se face într-o încăpere în care sunt pietre, peste care se adaugă, la un interval de jumătate de oră, apă amestecată cu diferite esenţe care oferă organismului diferite beneficii. Astfel, aromele de mentă şi eucalipt sunt remedii împotriva răcelii, iar pentru relaxare este indicată folosirea esenţei de lavandă sau trandafir. În acelaşi timp, aromele de mandarină sau portocală oferă energie, dar acestea sunt recomandate persoanelor care aleg sauna în prima parte a zilei.

Specialiştii recomandă alternarea saunei cu duşurile reci, a căror temperatură a apei scade până la 0 – 8 grade Celsius. „După 15 minute duşul devine o necesitate, mai ales după ce ai stat într-o încăpere unde temperatura poate ajunge până la aproximativ 100 de grade”, adaugă Mihai Popa.

Sauna umedă este cea de-a doua alternativă, în cazul în care organismul nu poate suporta o căldură înăbuşitoare. „La acest tip de saună temperatura termometrului nu depăşeşte 50 de grade, iar în loc de pietre sunt anumite tuburi care introduc aburi”, explică specialistul.

Ambele tipuri de saună oferă organismului aceleaşi beneficii, totul depinde de organismul uman, adică până la ce temperatură poate rezista.

Sauna nu poate face minuni fără dietă

Sauna nu ajută la scăderea în kilograme fără o dietă adecvată. „Ea trebuie îmbinată atât cu exerciţii fizice, deoarece relaxează musculatura şi combate contracţiile musculare.

Pentru obţinerea rezultatelor dorite este indicat să avem o dietă corespunzătoare, mai exact să evităm preparatele bogate în kilocalorii”, spune Mihai Popa.

Indicaţii şi contraindicaţii in cazul saunei

Sauna este indicată tuturor persoanelor indiferent de vârstă. Nu este indicată intrarea în saună cu slip, costum de baie şi bijuterii, pentru că se pot produce arsuri la nivelul pielii.

Sauna este contraindicată persoanelor care suferă de tulburări severe ale circulaţiei cerebrale, tumori, care au suferit un infarct miocardic, care au astm şi care au diferite boli virale.

Mai mult, este contraindicat consumul de lichide între prima şi a doua rundă de saună, pentru că lichidele vor împiedica efectul de detoxifiere. Este indicat duşul înainte de saună, deoarece aşa se poate scăpa mai uşor de grăsimi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Masca cu albus de ou amelioreaza cuperoza
Masca cu albus de ou amelioreaza cuperoza
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”