Românii, conştienţi de importanţa screening-ului de cancer de piele

Cancerul de piele poate fi tratat odată ce este depistat la timp.
04.02.2020
Românii, conştienţi de importanţa screening-ului de cancer de piele
FOTO: profimediaimages.ro / Românii, conştienţi de importanţa screening-ului de cancer de piele

Printre cauzele principale ale mortalităţii în România putem reaminti cancerul. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018 numărul total al deceselor a fost de 51.656, dintre care 892 au fost cauzate de cancerul de piele.

Centrului Dr. Levente a obţinut date din care reiese că în ultimii 3 ani, numărul pacienţilor care ajung la timp la medic şi primesc diagnostic în fază incipientă a bolii este în creştere. Mai exact, românii înţeleg importanţa screening-ului însă, în consecinţă, în ultimii 3 ani a crescut substanţial numărul celor diagnosticaţi cu cancer de piele fără ca incidenţa bolii să fi crescut.

“Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluţia tehnicilor chirurgicale şi a tehnologiei medicale este fabuloasă de la an la an, dar ce e şi mai îmbucurător este că aşa cum am remarcat în ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai informaţi, vin la dermatolog mult mai des decât o făceau în trecut şi au mai multă deschidere faţă de educaţia medicală. Nu suntem încă acolo unde trebuie din acest punct de vedere, dar direcţia pe care ne-am aşezat este cea corectă,” Dr Mihaela Leventer.

În 2017, în Centru au fost diagnosticate 576 de persoane cu cancer de piele: 483 cu carcinom, 93 cu melanom. În acelaşi an au fost efectuate 189 de proceduri chirurgicale Mohs. În 2018, au fost diagnosticate 906 persoane cu cancer de piele: 730 cu carcinom, 165 cu melanom, 11 cu alte tipuri de tumori.

În acelaşi an au fost făcute 273 de intervenţii Mohs. În 2019, în Centrul Dr Leventer, au fost depistate 1200 de cazuri de cancer de piele: 966 carcinom, 198 melanom, 36 alte tipuri de tumori. Şi tot în 2019 au fost efectuate 433 operaţii Mohs.

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, la nivel mondial. Chiar dacă nu pune viaţa în pericol în aceeaşi măsură ca melanomul, carcinomul bazocelular este o formă de cancer care ajunge să mutileze pacientul. La ora actuală, un carcinom bazocelular are şanse de 90% să fie tratat, dacă este diagnosticat la timp. Carcinomul cutanat se poate ascunde sub orice formă: o pată, o mică leziune sau chiar un coş la baza unui fir de păr.

Cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală împotriva carcinomului bazocelular este intervenţia Mohs, în care chirurgul şi dermatopatologul fac echipă împotriva tumorii. Microchirurgia Mohs este o formă de intervenţie care presupune excizarea în etape a tumorii şi a ţesuturilor din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Gina Chiriac: metode eficiente de a ne menține creierul sănătos