România, pe locul doi în topul accidentelor mortale la locul de muncă

Cercetătorii plasează România pe locul doi, cu nu mai puţin de 3.8 accidente mortale la 100.000 de angajaţi.
18.11.2014
România, pe locul doi în topul accidentelor mortale la locul de muncă

Cel mai recent studiu privind accidentele grave şi mortale la locul de muncă în Uniunea Europeană, publicat de către ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Muncă), arată că peste 2.7 milioane de accidente grave şi aproximativ 3.700 de accidente fatale au avut loc în timpul orelor de muncă, în UE.

Cercetătorii plasează România pe locul doi, cu nu mai puţin de 3.8 accidente mortale la 100.000 de angajaţi.

Cea mai mare incidenţă a accidentelor mortale la locul la muncă a fost înregistrată în Portugalia: 4.3 decese provocate de accidentele la locul de muncă la 100.000 persoane angajate. În timp ce locul trei a fost ocupat de Letonia cu 3.6 decese la 100.000 de angajaţi.

Pe de altă parte, România înregistrează cele mai scăzute scoruri în ceea ce priveşte accidentele grave la locul de muncă: sub 100 de accidente serioase la 100.000 angajaţi.
Studiul indică, de asemenea, faptul că rata de incidenţă medie pentru accidentele grave la locul de muncă pentru bărbaţi este cu 4.9 mai mare decât cea înregistrată la femei. O explicaţie a acestei diferenţe o constituie natura muncii desfăşurate.

67,8% dintre accidentele mortale petrecute în timpul orelor de muncă şi 48,5% dintre accidentele grave din UE au avut loc în sectoare economice precum: construcţii, industrie, transport şi depozitare, agricultură, silvicultură şi pescuit. 23,1% dintre accidentele fatale la locul de munca în UE în 2011 au avut loc în domeniul construcţiilor, în timp ce sectorul industrial deţinea următoarea pondere în clasament 16,5%.

Studiul defineşte un accident la locul de muncă drept un episod neaşteptat pe parcursul  orelor de lucru care conduce la prejudicii mentale sau fizice. Un accident grav la locul de muncă implică absenţa victimei în termen de trei sau mai multe zile, iar accidentele fatale sunt acelea care duc la decesul victimei, în termen de 1 an de zile de la data producerii accidentului. Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au calculat „rata incidenţei” ce reprezintă numărul accidentelor în relaţie cu numărul de persoane angajate. 

ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Muncă) este sursa principală pentru statisticile europene care privesc problemele de sănătate şi securitate la locul de muncă.

Sursa: MediHelp International

Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)