Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana

Femeile care nasc artificial risca sa faca septicemie. Copilul poate avea probleme respiratorii si infectii.
  • Publicat:
Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana
Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana

Femeile care nasc artificial risca sa faca septicemie. Copilul poate avea probleme respiratorii si infectii.

Nasterea pe cale naturala a devenit, in tara noastra, un fenomen pe cale de disparitie, cele mai multe femei solicitand operatia de cezariana. „In Romania, proportia de cezariene ajunge la 80% chiar si in clinici universitare, unde nu ar trebui sa fie atat de mare”, a atentionat g-ral bg. (r) conf. univ. dr. Petre Bratila.

Alarmant este faptul ca, numai in Bucuresti, 50-70% din nasteri se termina prin cezariana, mamicile invocand comoditatea atunci cand aleg aceasta cale de expulzie a fatului. „80% nu este un procent mare, ci alarmant. Sa ne aducem aminte ca, in Romania, exista o scoala obstetricala de traditie, unde foarte multa lume renunta la nasterea naturala din comoditate.

Este adevarat ca nasterea in sine poate sa puna niste probleme, insa exista rezolvari pentru toate acestea, cezariana fiind extrema solutie la care ar trebui sa se recurga. Nasterea vaginala este o metoda care se practica inca din antichitate, numai pe noi ne-a apucat acum furia aceasta cu cezariana. Iar faptul ca se renunta la o scoala de traditie, cum este scoala romaneasca, este o mare greseala pe care trebuie sa si-o asume cei care conduc in momentul de fata clinicile din orice sistem, fie de stat, fie privat”, adauga conf. Bratila. In strainatate, spune medicul, operatiile cezariene nu depasesc 15% din totalul nasterilor, fie ca sunt facute in sistemul de stat ori in cel particular.

Operatia, indicata doar in cazuri extreme Specialistul considera ca cezariana, care este o operatie de terminare a nasterii prin sectionarea abdomenului si uterului femeii, avand drept scop extragerea fatului, se indica doar in anumite situatii bine delimitate si, la fel ca orice act chirurgical, are anumite riscuri. „Riscul matern este ca, in timpul interventiei chirurgicale, capacitatea de aparare a organismului scade foarte mult si, atunci, exista posibilitatea de infectie, de complicatii la nivelul plagii, caz in care, uneori, se poate ajunge pana la septicemie sau peritonita.

Rata de deces nu este mare in acest tip de operatii, dar, de obicei, la cezariana se moare prin septicemie”, atentioneaza conf. dr. Petre Bratila. In plus, nici fatul nu este scutit de pericole. Rapiditatea cu care micutul trece din burtica mamei in mediul natural ii poate provoca probleme respiratorii si infectii. De aceea, indicatia de cezariana se face doar in anumite situatii. Medicul ii poate recomanda pacientei insarcinate sa nasca prin operatie cezariana atunci cand femeia are malformatii congenitale de bazin osos, afectiuni cardiace grave, boli pulmonare severe (femeia nu are un plaman) sau miopie accentuata, pentru ca nasterea pe cale naturala implica un efort foarte mare din partea mamei.

Operatia dureaza, in functie de „antrenamentul” chirurgului, 20-80 de minute si, dupa 3 zile de la nastere, mamica si copilul pot parasi spitalul. In ceea ce o priveste pe proaspata mamica, aceasta are nevoie de mai mult timp pentru refacere dupa cezariana, spre deosebire de femeile care nasc natural. Medicul spune ca femeia isi poate relua viata sociala si de familie dupa 4-6 saptamani de la operatia cezariana.
„Cezariana la cerere este o greseala foarte mare, pentru ca exista repercusiuni tardive.

Daca dupa prima cezariana femeia respectiva mai are o sarcina, in 90% dintre cazuri, ea trebuie sa recurga tot la aceasta operatie (pentru ca uterul nu este refacut si riscul de ruptura este foarte mare). Iar daca femeia isi mai doreste un copil, ca sa faci trei cezariene denota o doza mare de nebunie, atat din partea ta, ca pacient, cat si a doctorului care aproba asta. De aceea, eu recomand cezariana, numai cand exista motivatii intemeiate”, a avertizat conf. dr. Petre Bratila.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ethan Hawke, tata pentru a treia oara
Ethan Hawke, tata pentru a treia oara
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân