RoHepat Summit- pentru o Românie fără Hepatite

Summitul RoHepat are loc pe data de 24 aprilie la Hotel Crowne Plaza în Bucureşti.
  • Publicat:
RoHepat Summit- pentru o Românie fără Hepatite
FOTO: 123rf.com / RoHepat Summit- pentru o Românie fără Hepatite

Point Public Affairs împreună cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, Platforma europeană de advocacy ”Friends of the Liver” (Bruxelles) APAH – RO şi ELPA, organizează Summitul RoHepat, în data de 24 aprilie la Hotel Crowne Plaza în Bucureşti. Evenimentul se bucură de statutul de ”Eveniment Partener al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”.

Potrivit studiilor epidemiologice existente, România are una dinte cele mai mari prevalenţe ale infectării cu virusul hepatitei C dintre statele Uniunii Europene. Numărul persoanelor infectate este estimat între 400.000 şi 500.000, acestea fiind o sursă continuă de infectare a semenilor lor. Nevindecată, hepatita C evoluează spre ciroză decompensată şi cancer hepatic, cu probabilitate de deces în timp scurt. În România rata de diagnostic este de 10% – 20%.

Recunoscând gravitatea situaţiei, Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 a desemnat hepatita C drept o prioritate de sănătate publică. Un moment important pe agenda sănătăţii publice îl reprezintă lansarea aşteptată pentru luna mai a Planului cadru national de control al hepatitelor virale, un document strategic, care are potenţialul de a genera schimbările calitative pe care toată lumea le aşteaptă.

În acest context, RoHepat Summit pune pe agendă câteva întrebări legitime: va ajunge hepatita virală o boală rară în România? Este 2019 anul în care începe numărătoarea inversă, către atingerea obiectivului asumat de România de eliminare a hepatiteor pana in 2030? Avem determinarea politică, capacitatea financiară şi instituţională pentru implementarea acestei strategii?

Summit-ul este o dezbatere interactivă, multi-stakeholders, cu participare internaţională, centrată pe problematicile naţionale, regionale şi europene ale eliminării hepatitelor virale. RoHepat Summit face parte din Platforma RoHepat, un proiect strategic de advocacy, care reuneşte cei mai importanţi actori ai ecosistemului hepatitelor virale din România, membri ai Parlamentului şi Ministerului Sănătăţii, comunitate medicală, experţi şi pacienţi, cu scopul de a sprijini Planul Cadru Naţional de Control al Hepatitelor să devină unul eficient şi implementabil.

Alături de cele mai importante personalităţi implicate în procesul de eliminare a hepatitelor din România, la RoHepat Summit participă şi arhitecţi de politici publice cu o vastă expertiză în design-ul politicilor publice la nivel European, experţi internaţionali, reprezentanţi ai asociatiilor şi think tank-uri Europene,   personalităţi din Ungaria, Polonia şi Ungaria direct implicate în procesul de control şi eliminare a hepatitelor virale.

O parte din speakerii care au confirmat prezenţa la eveniment sunt:

  • CRISTIAN BUŞOI, Europarlamentar, Ambasador European al RoHepat, Preşedinte, MEP Friends of the Liver
  • ADRIANA COTEL, Preşedinte, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
  • Conf. dr. CORINA POP, Consilier, Ministerul Sănătăţii,
  • Prof. univ. dr. ADRIAN STREINU CERCEL, Manager, Institutul Matei Balş
  • Conf. dr. MIRCEA MĂNUC,  Preşedinte , Comisia de Gastroenterologie – Ministerul Sănătăţii
  • Prof. dr. LIANA GHEORGHE, Membru, Societatea Natională de Gastroenterologie şi Hepatologie
  • MARINELA DEBU, Preşedinte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România
  • JAGPREET CHHATWAL, Profesor, Harvard Medical School
  • ANGELOS HATZAKIS, Co – Preşedinte, Hepatitis B and C Public Policy Association
  • HOMIE TAZAVI, Managing director, Centre for Disease Analysis
  • MARKO KORENJAK, Preşedinte, European Liver Patients’ Association / ELPA
  • BORIS AZAIS, Director Public Policy Europe Canada, Merck Sharp & Dohme
  • HENRIQUES LOPES, Profesor la Catedra de Sănătate Publică, Unidade de Saúde Pública of ICS, Coordonator Ştiinţific Let`s End Hep Project, Portugalia 
  • JUERGEN ROCKSTROCH, Preşedinte, EACS – The European AIDS Clinical Society
  • SILVANA LESIDRENSKA, Preşedinte, HepActive Patient Organization, Bulgaria
  • BELA HUNYADY, Co-Preşedinte, National Hepatitis Centre, Ungaria
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”