Riscul de deces al femeilor care fumează a crescut

Femeile fumătoare din zilele noastre prezintă mai multe şanse să moară din pricina obiceiului lor decât cele din 1960, potrivit unui nou studiu.
  • Publicat:
Riscul de deces al femeilor care fumează a crescut

Femeile fumătoare din zilele noastre prezintă mai multe şanse să moară din pricina obiceiului lor decât cele din 1960, potrivit unui nou studiu.

Schimbarea obiceiurilor, în general, şi creşeterea numărului de ţigări pe care femeile le fumează zilnic au fost cauzele cele mai blamate ale unei creşteri dramatice a riscului de a face cancer pulmonar.

Cercetătorii au analizat datele a peste 2 milioane de femei fumătoare din SUA. Prima generaţie de femei fumătoare a apărut în 1950 – 1960.

În aceşti ani, de început, femeile care fumau se confruntau cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de cancer pulmonar, în comparaţie cu persoanele care nu fumau.

Privind dosarele medicale ale femeilor, din perioada 2000 – 2010, s-a constat că riscul de cancer pulmonar crescuse de 22 de ori – femeile care fumau fiind de 25 de ori mai predispuse la cancer pulmonar decât cele care nu aveau acest viciu.

Cercetătorul dr. Michael Thun a declarat: “Creşterea bruscă a riscului de cancer în rândul fumătorilor de sex feminin a continuat timp de decenii, în ciuda faptului că femeile au ales, în general, ţigările cu o cantitate mai mică de gudron sau nicotină.

Aşadar, faptul că anumite brand-uri de ţigări sunt marcate cu inscripţia „Light” nu scade riscul îmbolnăvirii deoarece atât femeile, cât şi bărbaţii au tendinţa de a inhala mai adânc în plămâni fumul diluat al ţigărilor pentru a menţine absorbţia obişnuită de nicotină”.

Alte studii au ajuns şi la concluzia că femeile care fumează mor cu 10 ani mai devreme decât cele care nu au fumat niciodată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”