Rezultatele unui nou studiu: ”Nu există nicio legătură între cancer şi telefoanele mobile”

Rezultatele unui nou studiu australian arată că nu există niciun fel de corelaţie între utilizarea telefonului mobil şi cazurile de cancer.
  • Publicat:
Rezultatele unui nou studiu: ''Nu există nicio legătură între cancer şi telefoanele mobile''

Rezultatele unui nou studiu australian arată că nu există niciun fel de corelaţie între utilizarea telefonului mobil şi cazurile de cancer, notează Descoperă.

Cercetătorii din spatele studiului au efectuat studii timp de trei decenii, adunând date între anii 1982 şi 2013.

Această cercetare a durat mai mult decât un studiu obişnuit pentru că a încercat să răspundă la întrebarea dacă telefoanele fără fir sunt sănătoase sau nesănătoase.

După cum relatează Chris Mills de la Gizmodo, în cadrul studiului a fost observată o uşoară creştere a ratelor de cancer la bărbaţi, însă la femei nu au fost înregistrate asemenea creşteri.

„Noi nu am depistat nici o creştere a incidenţei cancerului cerebral în raport cu creşterea puternică a utilizării telefonului mobil”, au notat cercetătorii în raportul publicat în revista Cancer Epidemiology.

Deşi a fost observată o creştere a ratelor de cancer la exponenţii cu vârsta cuprinsă între 70 şi 84 de ani, pe parcursul perioadei de timp în cauză, este important de subliniat faptul că boala a început să se dezvolte înainte ca exponenţii să înceapă să folosească telefoanele mobile.

În total, au fost examinate dosarele a 19.858 de bărbaţi şi 14.222 femei. Datele statistice utilizate de cercetători în cadrul acestui studiu relevă că utilizarea telefonului mobil în Australia a început în anul 1987 şi a crescut cu peste 90 la sută în ultimii 29 de ani.

Potrivit cercetătorului principal, Simon Chapman, perioada prelungită de monitorizare permite cercetătorilor să fie mai siguri de rezultatele studiului şi să afirme că nu există o „perioadă de întârziere” între o creştere a utilizării smartphoane-urilor şi o creştere a ratelor de cancer.

”Dacă ar fi existat o relaţie între aceste două elemente suntem siguri că observam unele semne”, a declarat Simon Chapman.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că trebuiesc luate în considerare multiplele variabile şi influenţe asupra stilului nostru de viaţă şi că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin influenţa acestor gadget-uri asupra corpurilor şi minţilor noastre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”