Rezistenţa la antibiotice, depistată prin intermediul unui biosenzor

Oamenii de ştiinţă au creat un dispozitiv unic prin care poate fi detectată rezistenţa la anumite antibiotice, descoperire care ne aduce cu un pas în faţă în lupta cu bacteriile care nu cedează în faţa tratamentelor tradiţionale. Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare globală cu efecte catastrofice asupra sănătăţii populaţiei iar ştiinţa caută în permanenţă să găsească soluţii la această problemă gravă a omenirii.
  • Publicat:
Rezistenţa la antibiotice, depistată prin intermediul unui biosenzor

Oamenii de ştiinţă au creat un dispozitiv unic prin care poate fi detectată rezistenţa la anumite antibiotice, descoperire care ne aduce cu un pas în faţă în lupta cu bacteriile care nu cedează în faţa tratamentelor tradiţionale.

Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare globală cu efecte catastrofice asupra sănătăţii populaţiei, iar ştiinţa caută în permanenţă să găsească soluţii la această problemă gravă a omenirii.

Noua tehnologie a fost dezvoltată cu fonduri de la Forţele Aeriene ale Statelor Unite, în parteneriat cu specialişti din cadrul Universităţii Auburn, conduşi de medicul Vitaly Vodyanoy, şi a fost deja testată în laborator, rezultatele preliminare fiind destul de optimiste. Potrivit autorului studiului, tehnica vizează depistarea stafiloccocului auriu, bacterie care prezintă cea mai mare rezistenţă la medicamentele existente.

Prezenţa stafilococului auriu se resimte în special în incinta spitalelor, a închisorilor sau unităţilor militare, locuri unde indivizii sunt la mare risc de infecţie din cauza condiţiilor de igienă precară.

Dispozitivul poate determina o astfel de rezistenţă în 10-12 minute, oferind avantajul timpului, care este nepreţuit în cazuri urgente.

Deoarece este destul de dificil de explicat în cuvinte cum funcţionează noua metodă, inventatorii au promis că în curând vor da publicităţii un video-jurnal care să explice pe înţelesul tuturor mecanismul de funcţionare a acestei metode.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030