Psihologii vorbesc despre Romania depresiva

Specialistii semnaleaza cresterea alarmanta a numarului de persoane care sufera de diferite forme de depresie.
  • Publicat:
Psihologii vorbesc despre Romania depresiva
Psihologii vorbesc despre Romania depresiva

Specialistii semnaleaza cresterea alarmanta a numarului de persoane care sufera de diferite forme de depresie. Practic, sustin psihologii, aproape fiecare roman a ajuns sa fie afectat de aceasta boala, pe fondul stresului si a inadaptabilitatii la conditiile actuale de viata. „Omul contemporan si, mai ales, romanul, este mai degraba depresiv.

El este pus sa joace roluri pentru care nu are resurse si sa rezolve probleme pentru care nu are solutii, mai ales la locul de munca. Omul este incapabil sa mai faca fata cerintelor si atunci intervine depresia. In formele ei accentuate, depresia se manifesta printr-o incapacitate de a-ti stapani plansul, oboseala cronica, anxietate si fobii”, sustine psihologul Hanibal Dumitrascu.

Acesta precizeaza ca depresia in forma usoara, intalnita foarte frecvent, se manifesta prin tristete, oboseala si lipsa chefului de viata. „Depresivul nu mai este in stare sa faca fata relatiilor formale la serviciu si acasa si se izoleaza. Depresia, din nenorocire, a inceput sa se manifeste de la varste foarte fragede, inclusiv la copii.

Generatia Emo este o generatie a depresiei”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu. Specialistul considera ca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme este alegerea unui stil de viata care se potriveste fiecaruia, desi acest lucru este aproape imposibil de realizat.

Cu depresia la psihiatru

Psihiatrii atrag atentia ca depresia se poate trata doar daca este depistata la timp. Aceasta stare de tristete continua se manifesta prin insomnii sau reversul, pierderea poftei de mancare, care duce la slabirea individului, iar persoana in cauza isi creeaza falsa impresie ca ar suferi boli foarte grave.

„ Majoritatea pacientilor ajung la doctor cand sunt intr-o stare avansata a bolii. Un lucru extrem de grav este ca indivizii nu constientizeaza ca o perioada mai lunga de nefericire ar putea reprezenta o boala, care poate avea urmari grave. De cele mai multe ori, pacientii sunt adusi de rude, care observa schimbari majore ale comportamentului”, explica doctorul psihiatru Radu Mihailescu.

Potrivit medicilor psihiatri, persoanele care sufera de depresie majora sunt cele mai periculoase, deoarece pot schimba sau influenta intr-un mod negativ si viata celor din jurul lor. Medicii afirma faptul ca aceasta stare de angoasa poate fi tratata, dar numai sub stricta supraveghere a doctorului specialist.

Astfel, depresia majora si cea bipolara se trateaza atat prin medicamente, cat si prin psihoterapie, pentru ca acestea reprezinta starile avansate ale bolii, iar tratamentul dureaza sase luni. Depresia comportamentala este cea ai usoara faza, iar cateva sedinte cu specialistii il poate vindeca. „Depresia este declansata de o multitudine de factori, printre care se numara perioadele lungi de nefericire si de neimplinire, atat pe plan profesional, cat si sentimental.

Paradoxul este ca acesta boala poate fi determinata si de un eveniment extrem de fericit, individul face mereu comparatii intre acel moment sublim si altele mai putin reusite”, afirma psihiatrul Mihailescu. Specialistii atrag atentia ca femeile sunt mult mai predispuse la aceasta boala, comparativ cu barbatii.

Femeile isi creeaza starea de vulnerabilitate din orice. Simplu fapt ca au ramas insarcinate, iar corpul lor va suferi modificari considerabile, este considerat de cele mai multe femei un dezastru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”