Prezicerea longevităţii ar putea fi mai simplă decât se credea până acum

Testarea AND –ului şi lungimea telomerilor s-ar putea să nu fie cel mai importand factor de predicţie a cât de mult vei trăi, arată un nou studiu.
  • Publicat:
Prezicerea  longevităţii ar putea fi mai simplă decât se credea până acum

Testarea AND –ului şi lungimea telomerilor s-ar putea să nu fie cel mai importand factor de predicţie a cât de mult vei trăi, arată un nou studiu. 

În schimb,  metode mai simple cum ar fi vârsta şi abilitatea de a urca scările sau a parcurge o distanţă scurtă într-un ritm alert ar putea indica mai precis longevitatea, sugerează  cercetătorii americani.

Cercetătorii au analizat rata mortalităţii pe o perioadă din 5 ani printre persoanele în vârstă din Statele Unite ale Americii (cu vârsta de peste 60 de ani), Costa Rica (minim 61 de ani) şi Taiwan (de la 53 de ani în sus).

Scopul a fost identificarea unui set de factori – cum ar fi vârsta, mobilitatea sau fumatul – în comparaţie cu lungimea telomerilor pentru a estima mortalitatea pe o perioadă de cinci ani. Telomerii, extremităţile protectoare ale cromozomilor, se scurtează odată cu vârsta şi din cauza stresului. Unele studii au arătat până acum că telomerii scurţi sunt asociaţi cu un risc crescut de boli legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi cancerul, Alzheimer sau bolile cardiovasculare.

Din momentul în care s-a descoperit că telomerii acţionează asemeni unui “ceas molecular” există un interes ridicat în depistarea lungimii telomerilor, o informaţie care poate fi folosită ca indiciu al vârstei biologice şi a riscului de deces.

Cu toate acestea, noul studiu arată că lungimea telomerilor ca factor de predicţie a riscului de deces este similară cu aruncarea unei monede. Vârsta persoanei a fost, de departe, cel mai bun factpr de predicţie potrivit studiului publicat în jurnalul medical PLOS One.

“Descoperirile ştiinţifice în privinţa lungii telomerilor au fost transformate într-un subiect de senzaţie şi, în unele cazuri, exagerate de mass media şi de companii care au profitat de pe urma studiilor pentru a promova produse care promit mai mult decât pot oferi”, a explicat autorul studiului Dana Glei, cercetător la Universitatea Georgetown din Washington.

Co-autorul studiului NoreenGoldman, profesor la Universitatea Princeton, adaugă: “Am fost surprinşi de faptul că majoritatea indicatorilor au obţinut rezultate mai bune decât lungimea telomerilor, inclusiv starea generală de sănătatea şi mobilitatea, evaluarea funcţiilor cognitive, dacă persoana fumează sau nu, nivelul de activitate fizică şi analize ale funcţiei renale.”

Cercetarea arată că nu există suficiente dovezi pentru a sprijini testele ADN care determină cât timp va trăi o persoană în funcţie de lungimea telomerilor. Profesorul Dana Glei atrage atenţia că testele care se vând pe internet sau suplimentele care susţin că lungirea telomerilor nu sunt sprijinite de ultimele studii şi atenţionează clienţii să fie prudenţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân