Peste 1.000 de persoane, consiliate gratuit în timpul izolării la domiciliu, pe platforma online Medici pentru România

Programul Medici pentru România, prin campania „Nu uităm de ceilalţi”, a oferit consultaţă medicală online gratuită pentru peste 1.000 de pacienţi cronici.
  • Publicat:
Peste 1.000 de persoane, consiliate gratuit în timpul izolării la domiciliu, pe platforma online Medici pentru România

Timp de două luni, programul Medici pentru România, prin campania „Nu uităm de ceilalţi”, a oferit consultaţă medicală online gratuită pentru peste 1000 de pacienţi cronici ce au avut nevoie de recomandări medicale de specialitate. Campania „Nu uităm de ceilalţi”, o iniţiativă civică lansată, la sfârşitul lunii martie, de programul Medici pentru România, şi-a propus, pe întreaga perioadă a izolării la domiciliu, să ajute pacienţii cu boli cronice sau diverse simptome uşoare, fără legătură cu COVID-19, care au avut nevoie de suport şi consultanţă medicală.

În cadrul programului s-au afiliat aproape 100 de medici voluntari din diferite specializări, precum psihiatrie, neurologie, pediatrie, psihologie, dermatologie, ginecologie, cardiologie, oftalmologie, gastro-enterologie, stomatologie, ORL, medicină de familie, chirurgie plastică.

Aşa se face că peste 1.000 de pacienţi au beneficiat, pe parcursul a două luni, de consiliere medicală gratuită prin intermediul telemedicinei. Oamenii au stat acasă, pentru a limita răspândirea COVID-19, dar au putut beneficia de suport medical gratuit, din intimitatea casei lor, prin internet.  Ei au putut discuta deschis şi confidenţial, prin videoconferinţă, cu profesionişti în domeniul sănătăţii.

„Pe parcursul a două luni de campanie, peste 1000 de români au beneficiat de consiliere medicală online gratuită. M-am bucurat să văd că numărul medicilor voluntari a crescut constant în toată această perioadă, ajungând acum la aproximativ 100. Cererea a fost extrem de mare, iar oamenii au descoperit avantajele telemedicinei care, deşi în alte ţări reprezintă o practică des întâlnită, în România se află abia la început”, declară Alexandru Costache, iniţiatorul programului Medici pentru România.

Discuţiile cu medicii se defăşoară exclusiv online, astfel că nu este necesară deplasarea de la domiciliu a pacienţilor. Fiecare şedinţă de consiliere prin videoconferinţă durează 15 sau 30 de minute şi se realizează în urma programării online pe www.medicipentruromania.ro. Suportul exclude urgenţele, pentru acest lucru pacienţii trebuind să sune la 112.

Avantajele consilierii online oferite sunt multiple:

  • Pacienţii pot discuta deschis şi confidenţial, prin videoconferinţă, cu un profesionist.
  • Au acces la medici români foarte buni, din ţară şi din întreaga lume, din confortul casei lor.
  • Scade riscul de a fi expuşi infectării cu coronavirus, nefiind necesară deplasarea în afara domiciliului.
  • Se reduce presiunea pe camerele de gardă şi cabinetele de consultaţii.

Medici pentru România îşi propune:

  • Construirea unei comunităţi la care să adere atât medicii din România, cât şi cei din Diaspora;
  • Atragerea cadrelor medicale româneşti, din afară, alături de care, prin experienţa acestora dobândită în ţara adoptivă, să ajutăm la îmbunătăţirea sistemul medical românesc;
  • Oferirea unui serviciu de calitate pacientului prin direcţionarea acestuia către un specialist local;
  • Consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc;
  • Susţinerea inovaţiei în domeniul medical;
  • Conectarea pacienţilor cu medicii români din Diaspora în vederea obţinerii unei a doua opinii legate de un diagnostic;
  • Creşterea calităţii actului medical.

Proiectul Medici pentru România a fost iniţiat, în luna octombrie a anului trecut, de Andrei Baciu (medic chirurg cardiovascular), Sebastian Burduja (antreprenor social), Alexandru Costache (antreprenor social) şi Victor Costache (medic chirurg cardiovascular), ulterior alăturându-se echipei Dragoş Preda (antreprenor social), Sorina Stroe (medic stomatolog) şi Victor Jugănaru (medic rezident).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”