Pericolul din popcornul pentru microunde. Rezultatele unui nou studiu scot la iveală detalii îngrijorătoare

O cercetare recentă arată că anumiţi compuşi din popcornul pentru microunde pot cauza dezechilibre endocrine ce favorizează instalarea prematură a menopauzei.
Pericolul din popcornul pentru microunde. Rezultatele unui nou studiu scot la iveală detalii îngrijorătoare

Îţi place popcornul pentru microunde pentru că se prepară rapid şi are tot ce trebuie în acea punguţă de hârtie? Ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a consuma acest aliment, pentru că un nou studiu relevă date îngrijorătoare.

Potrivit unei cercetări publicate recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de popcorn pentru microunde ar putea creşte riscul de a intra mai devreme la menopauză


Motivul? Compuşii chimici cu care este tratată punga de hârtie pot perturba nivelul hormonal.

Cu doi ani mai devreme la menopauză din cauza consumului de popcorn pentru microunde

Într-o cercetare realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de femei, s-a descoperit că, în rândul celor care consumau frecvent floricele de porumb la microunde, riscul de a intra prematur la menopauză a fost semnificativ mai mare, cu aproximativ doi ani.

Astfel, femeile care obişnuiau să mănânce popcorn preparat la microunde intrau la menopauză în jurul vârstei de 50,8 ani, în comparaţie cu cele care nu aveau acest obicei şi care intrau la menopauză aproximativ doi ani mai târziu, la 52,8 ani.

De vină sunt, susţin cercetătorii, nivelurile crescute de compuşi chimici organofluorini sintetici (PFAS), substanţe cu care sunt tratate acele pungi de hârtie specială de popcorn pentru microunde.

„Acest studiu arată că nivelul crescut de PFAS în organism este asociat cu un risc mai crescut de a intra prematur la menopauză”, spune Ning Ding, unul dintre autorii studiului publicat la începutul lunii iunie anul curent.

Aceşti compuşi chimici cunoscuţi sub numele de PFAS sunt frecvent utilizaţi în produse precum tigăile nonaderente sau pungile de hârtie pentru microunde şi se acumulează în organism, neputând fi metabolizaţi.

„Intrarea prematură la menopauză, chiar şi cu 1-2 ani mai devreme, poate avea un impact major asupra sănătăţii sistemului cardiovascular şi osos, asupra calităţii vieţii femeilor. Osteoporoza şi afecţiunile cardiovasculare pot fi favorizate de menopauza prematură”, atrage atenţia Sung Park, autorul principal al studiului.

„Este important să atragem atenţia asupra acestui aspect, astfel încât femeile să evite consumul acestor alimente care le pot face rău”, a concluzionat savantul.