Pansamentul inteligent care îşi schimbă culoarea când depistează o infecţie bacteriană

Acest pansament nu presupune reacţii adverse şi ţinteşte exact locul infecţiei.
17.02.2020 | Paula Rotaru
Pansamentul inteligent care îşi schimbă culoarea când depistează o infecţie bacteriană

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia, în nenumărate rânduri, că rezistenţa la antibiotice este un pericol major la adresa sănătăţii publice globale, deoarece multe afecţiuni nu vor mai răspunde la acţiunea acestor medicamente.

Antibioticele încă sunt prescrise fără a fi neapărat necesare şi nu de puţine ori ajung şi în pânza freatică, din cauza aruncării acestora la gunoi, dezvoltând astfel mecanisme de rezistenţă la o multitudine de bacterii.

În acest context îngrijorător, o echipă de cercetători de la Academia de Ştiinţe din China a creat un pansament „semafor” care îşi schimbă culoarea atunci când depistează o infecţie bacteriană sau dacă o anumită bacterie este rezistentă la acţiunea antibioticelor, scrie iflscience.com.

„Acest pansament nu presupune reacţii adverse şi ţinteşte exact locul infecţiei. De asemenea, este o metodă ingenioasă de a folosi raţional antibioticele şi presupune un cost mult mai mic de producţie”, au scris autorii studiului în ACS Central Science.

Dacă rana nu este infectată, pansamentul îşi va menţine culoarea verde. În caz contrar, când există o infecţie bacteriană la nivelul pielii, pansamentul se colorează în galben ca răspuns la aciditatea asociată infecţiei. În acest caz, pansamentul special eliberează un antibiotic potrivit bacteriei identificate, astfel încât riscul răspândirii infecţiei să fie redus la minimum.

Dacă se constată că bacteria respectivă este rezistentă la acţiunea antibioticelor, pansamentul se colorează în roşu ca răspuns la eliberarea de enzime la locul infecţiei. Într-o astfel de situaţie, pansamentul activează o specie reactivă de oxigen, care distruge sau slăbeşte bacteria respectivă, astfel încât antibioticele să îşi facă efectul.

Acest pansament inteligent a fost testat deocamdată doar pe şoareci de laborator, dar rezultatele preliminare obţinute sunt încurajatoare şi creează premisele testelor pe subiecţi umani.