Pacienţi români se vor putea trata gratuit în privat sau în străinătate, dacă nu se pot trata în sistemul medical de stat

În plus, medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană vor fi mai accesibile pentru pacienţii români - anunţă Ministerul Sănătăţii.
  • Publicat:
Pacienţi români se vor putea trata gratuit în privat sau în străinătate, dacă nu se pot trata în sistemul medical de stat
Pacienţi români se vor putea trata gratuit în privat sau în străinătate, dacă nu se pot trata în sistemul medical de stat anunţă Ministerul Sănătăţii, foto 123rf.com

Despre crizele din sistemul românesc de sănătate şi despre situaţia pacienţilor români se pot scrie cărţi. Deşi România este o ţară membră a Uniunii Europene, sistemul sanitar are foarte multe aspecte de îmbunătăţit. Iată ce noi reglementări au fost aprobate de Guvern în favoarea pacienţilor români.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că unii pacienţi români vor avea parte de un acces mai facil la tratamente şi servicii medicale.
Printre măsurile adoptate de Executiv, se numără  extinderea  exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu  data de 1 ianuarie 2018, pentru  deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană. Ce înseamnă asta? Prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină şi prezenţa pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică.

Pacienţii asiguraţi ce nu pot fi trataţi la stat se pot transfera la privat sau la spitale din străinătate

O altă reglementare cuprinsă în actul normativ este menită   să îmbunătăţească accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare, prin modificarea  Ordonanţei 28/2003. Astfel,  pacienţii cu afecţiuni grave, pentru care  nu pot fi  asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot  beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate  de furnizorii privaţi de servicii medicale din România.  Prin aceasta reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unităţi spitaliceşti din străinătate, precum şi cele acordate de furnizorii privaţi  de servicii medicale din România, să fie suportate din Bugetul Ministerului Sănătăţii.

Pacienţi români nu vor plăti diferenţele pentru tratamente 

„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în sistemul public de sănătate vor fi aceleaşi pentru furnizorii din străinătate şi din ţară. Pacienţilor cu afecţiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam şansa de a se putea trata şi în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil.  În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul şi cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi şi de asigurarea unui confort al comunicării în aceeaşi limbă în relaţia pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi şi de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”