Pacientă cu “aortă de porţelan”, aortă integral calcificată, tratată minim – invaziv prin procedura TAVI Transapical

O pacientă cu “aortă de porţelan”, aortă integral calcificată, tratată minim - invaziv prin procedura TAVI Transapical cu ajutorul unei echipe complexe de medici.
  • Publicat:
Pacientă cu “aortă de porţelan”, aortă integral calcificată, tratată minim - invaziv prin procedura TAVI Transapical

Anual, mii de pacienţi români sunt diagnosticaţi cu stenoză aortică („aortă de porţelan”), o afecţiune degenerativă severă a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este intervenţia pe cord deschis. Unii pacienţi au însă patologii severe asociate, care cresc riscul operator.

Acesta a fost cazul unei paciente în vârstă de 77 de ani, care suferea de insuficienţă cardiacă severă, provocată de stenoza valvei aortice în asociere cu “aorta de porţelan”. Echipa de medici din cadrul unui spital privat din Bucureşti i-a realizat la începutul lunii o intervenţie hibridă complexă TAVI Transapical – implantarea transcateter a unei proteze de aortă, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii). Aplicată candidaţilor corect selectaţi, intervenţia TAVI are o rată de succes de 95%, crescând perioada de supravieţuire şi îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii pacientului.

Ce este stenoza aortică

Pacienţii cu stenoză aortică prezintă dureri toracice, greutate la respiraţie cu oboseală progresivă şi ameţeli. Stenoza aortică este afecţiune degenerativă severă şi lent progresivă a valvei care separă ventriculul stâng al inimii de aortă. Pe măsura îmbătrânirii, această supapă, valva aortică se calcifică din cauza depunerilor de calciu şi colesterol, pierzându-şi mobilitatea şi împiedicând astfel circulaţia eficientă a sângelui în organism. Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncţii cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal.

Pentru cine este indicată procedura TAVI

“Scopul nostru este să acoperim întreaga gama de intervenţii minim – invazive din sfera chirurgiei cardiace, proceduri care scurtează suferinţa pacientului şi oferă rezultate extrem de eficiente. Procedura TAVI reprezintă soluţia salvatoare pentru pacienţii diagnosticaţi cu stenoză aortică severă, dar care nu pot urma tratamentul usual intervenţia pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. În cazul pacientei noastre, chirurgia clasică nu era o opţiune, întrucât prezenta stenoză aortică în asociere cu “aorta de porţelan” – calcificarea intensă a întregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedură hibridă de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea căii transapicale – prin vârful inimii, s-a făcut şi datorită coexistenţei unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care împiedică abordul chirurgical prin alte zone,” a declarat Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan.

Protocolul tratamentului a implicat colaborarea multidisciplinară a mai multor specialişti: Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, asistat de Dr. Cristina Spînu şi de Dr. Andrada Bogdan – cardiologi intervenţionişti şi de Dr. Elena Nechifor – chirurg cardiovascular. Evaluarea diagnostică, pregătirea preoperatorie şi ecocardiografia transesofagiană peroperatorie au fost realizate de Dr. Daniela Popescu – medic cardiolog, iar serviciile de anestezie şi terapie intensivă au fost asigurate de Dr. Anca Filip, medic specialist ATI.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân