Obezitatea la vârste fragede poate declanşa pubertatea precoce în rândul fetelor

Obezitatea este factorul cel mai semnificativ pentru o pubertate precoce la fete, care le afectează pe femeile albe mai devreme decât în trecut, potrivit autorilor unui studiu publicat luni în Statele Unite.
  • Publicat:
Obezitatea la vârste fragede poate declanşa pubertatea precoce în rândul fetelor

Obezitatea este factorul cel mai semnificativ pentru o pubertate precoce la fete, care le afectează pe femeile albe mai devreme decât în trecut, potrivit autorilor unui studiu publicat luni în Statele Unite, informează AFP, citată de Mediafax.

„Acest studiu sugerează faptul că pediatrii ar trebui să redefinească vârstele pentru pubertatea precoce şi cea tardivă la fete”, a declarat medicul Frank Biro de la Spitalul pentru copii din Cincinnati (statul Ohio), coordonatorul studiului.

„O maturitate avansată la fete are implicaţii clinice importante atât la nivel psihosocial cât şi biologic”, a adăugat el.

Fetele cu o maturizare precoce prezintă riscul de a se confrunta cu multiple probleme, precum lipsa de încredere în sine, depresie, eşecul şcolar şi comportamente asociale. O pubertate precoce creşte totodată riscul de obezitate, de hipertensiune şi de mai multe cancere, inclusiv cel mamar şi cel ovarian.

Autorii au examinat 1.239 de fete în clinici din regiunea oraşului San Francisco, din Cincinnati şi din New York, pentru a determina începutul pubertăţii lor. Ei au monitorizat dezvoltarea bustului şi impactul avut de acest fenomen asupra indicelui de masă corporală (IMC), în funcţie de rasă şi origine etnică.
Participantele aveau, la debutul acestui studiu, vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la începutul studiului şi au fost monitorizate din 2004 până în 2011.
Cercetătorii au folosit criterii stabilite de dezvoltare a pubertăţii, printre care cele cinci stadii cunoscute de creştere a sânilor.
Ei au constatat că vârstele de apariţie a pubertăţii indicate de dezvoltarea sânilor variază în funcţie de rasă, de IMC şi de zona geografică.
La femeile albe, dezvoltarea sânilor începe la vârsta medie de 9,7 ani, mai devreme decât s-a observat în trecut.
Fetiţele de culoare sunt şi mai precoce decât cele albe, întrucât creşterea sânilor debutează în cazul lor la vârsta medie de 8,8 ani.
La hispanice, această vârstă este de 9,3 ani, iar la fetiţele asiatice această vârstă este de 9,7 ani.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că un IMC mai ridicat (corespunzător persoanelor supraponderale şi obeze) reprezintă un indiciu mai puternic pentru pubertatea avansată decât vârsta.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân