O enzima care elimina alcoolul din organism ajuta la refacerea inimii dupa un atac de cord

O enzima care ajuta la eliminarea alcoolului din organism actioneaza si in ceea ce priveste limitarea daunelor suferite de tesuturile cardiace in urma unui atac de cord, este rezultatul unui studiu dat publicitatii joi.
Autor: Elena Nistor
O enzima care elimina alcoolul din organism ajuta la refacerea inimii dupa un atac de cord
O enzima care elimina alcoolul din organism ajuta la refacerea inimii dupa un atac de cord

O enzima care ajuta la eliminarea alcoolului din organism actioneaza si in ceea ce priveste limitarea daunelor suferite de tesuturile cardiace in urma unui atac de cord, este rezultatul unui studiu dat publicitatii joi. Studiul, care a fost realizat pe soareci de laborator, a descoperit si o molecula care consolideaza si amplifica efectele enzimei.

Descoperirile ar putea deschide calea catre elaborarea de noi tratamente pentru a proteja muschii cardiaci ai persoanelor care resimt durere in zona pieptului – care semnaleaza de multe ori iminenta unui atac de cord – sau din zonele coronariene in momentul in care inima nu este suficient irigata de sânge, mentioneaza studiul, publicat in revista Science.

"Am descoperit o cale total noua de limitare a daunelor cauzate de radicalii liberi, cum ar fi cei care se elibereaza in momentul unei crize cardiace", a explicat Daria Mochly-Rosen, profesor de chimie si biologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford si principal autor al cercetarii.

Inainte de acest studiu, medicina cunostea faptul ca inima poate fi conditionata sa reziste la daune la nivel de tesut rezultate in urma unor atacuri cardiace. Descoperirea enzimei a explicat si motivul pentru care persoanele care consuma moderat alcool sufera de mai putine deteriorari la nivel cardiac in timpul unui infarct decât persoanele care nu beau.

Pentru a intelege fenomenul, cercetatorii au testat efectele alcoolului pe soareci de laborator programati sa aiba crize cardiace si au determinat ca enzima respectiva este activa in momentul infarctului. Ei au facut aceleasi teste si pe soareci care nu au fost tratati cu alcool.

Autorii studiului au constatat ca, la animalele carora li s-a administrat alcool, organismul a produs o enzima numita ALDH2, al carei nivel a crescut cu 20% si a determinat o reducere de 27% a daunelor cauzate la nivelul muschilor cardiaci. "Desi aceasta enzima a fost descoperita de mult timp, stiam numai ca neutralizeaza moleculele aldehide,emanate de etanolul din bauturile alcoolice", a declarat Daria Mochly-Rosen.

Aldehidele se formeaza insa in cadrul organismului si atunci când radicalii liberi sunt expusi la molecule de grasime. O acumulare de aldehide in interiorul celulelor afecteaza mecanismele celulare si ADN-ul, un proces observat in numeroase maladii, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, maladia Parkinson si imbatrânirea pielii in momentul expunerii la soare.

Cercetatorii au descoperit si ca o molecula putin cunoscuta, numita Alda-1, impulsioneaza actiunea enzimei mentionate. Talia redusa a moleculei Alda-1 ar putea permite adaptarea cu usurinta a acesteia la fabricarea de medicamente, a spus Mochly-Rosen, care considera ca exista un numar mai mare de aplicatii pentru informatiile aflate in cadrul studiului si si-a exprimat speranta ca activitatile de cercetare realizate vor suscita interesul laboratoarelor farmaceutice.