Încă un bebeluş internat la spitalul Marie Curie a murit

Încă un bebeluş internat la spitalul "Marie Curie" a murit în această dimineaţă. Este al doilea deces în cazul copiilor din Argeş ajunşi la spital în stare gravă.
  • Publicat:
Încă un bebeluş internat la spitalul Marie Curie a murit

Încă un bebeluş internat la spitalul „Marie Curie” a murit în această dimineaţă. Este al doilea deces în cazul copiilor din Argeş ajunşi la spital în stare gravă, informează Gândul

O fetiţă, care era intubată încă de săptămâna trecută, pe Secţia de Terapie Intensivă, a murit la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, au confirmat pentru Mediafax, reprezentanţii spitalului.

Este al doilea deces, după ce în data de 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecţiei digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli.
În prezent, 10 copii din judeţul Argeş sunt internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti. . Dintre aceştia, patru bebeluşi sunt în stare gravă, unul dintre ei fiind ventilat mecanic.
 
A trecut aproape o săptămână de când alerta medicală a fost dată în Argeş, însă până acum nimeni nu are o explicaţie clară pentru care aproape 30 de copii au ajuns în stare gravă la spital, majoritatea cu sindrom hemolitic-uremic. Autorităţile caută sursa infestării copiilor, fac anchete la domicilii, iar poliţia a cerut documente la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă, precum şi fişele de internare. Mai mult, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face o anchetă în acest caz.

 

Direcţia Sanitar Veterinară a început sâmbătă dimineaţa să ia probe din fructele vândute în magazine, în special din portocale. Părinţii copiilor şi medicii suspectează că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii. Aşa că probele vor fi analizate în laboratorul naţional de referinţă. Medicii veterinari au recoltat probe din mai multe loturi de portocale vândute în magazinele din Argeş
 
„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister şi pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil aşa ceva”, spunea în urmă cu câteva zile doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie .
 

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă şi locul lor de provenienţă. E.coli există peste tot şi fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde şi de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E.Coli?

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.
 
Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe.  
 
La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate.
 
Există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea.
 
Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân