In Romania, tuberculoza e mai periculoasa decat gripa porcina

Intr-o saptamana, in Romania mor mai multe persoane de tuberculoza decat numarul tuturor persoanelor care au murit de gripa porcina in intreaga lume, de la aparitia epidemiei pana acum.
  • Publicat:
In Romania, tuberculoza e mai periculoasa decat gripa porcina
In Romania, tuberculoza e mai periculoasa decat gripa porcina

Vorbim despre pandemia de gripa, ne speriem de ea si stabilim planuri de interventie la cel mai inalt nivel. Nu constientizam insa ca alte pandemii exista in jurul nostru si omoara zilnic mult mai multi oameni. Infectia cu HIV este o pandemie. Tuberculoza este o pandemie. 

Conform OMS, epidemia de gripa porcina a afectat in aproximativ 2 saptamani, pana la 6 mai 2009, 1893 persoane din 23 de tari, ducand la decesul a 31 persoane.

In fiecare ora, numai in Regiunea Europeana a OMS sunt diagnosticate cu tuberculoza 49 de persoane, iar 7 mor din aceasta cauza. 1893 de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in Europa in mai putin de 2 zile, iar 23 de persoane mor de tuberculoza in aproximativ 3 ore.

In Romania, zilnic se inregistreaza aproximativ 70 cazuri de TB si 4-5 persoane mor din aceasta cauza. Intr-o saptamana, in Romania mor mai multe persoane de tuberculoza decat numarul tuturor persoanelor care au murit de gripa porcina in intreaga lume, de la aparitia epidemiei pana acum.

Pledoarie pentru implicare

Ieri, la Palatul Parlamentului, a fost abordata aceasta tema in cadrul conferintei “Pledoarie pentru implicare”, la care au participat peste 100 de parlamentari, reprezentanti ai institutiilor publice si ai organizatiilor neguvernamentale. Totodata, a fost lansat “Ghidul pentru parlamentari privind implicarea in raspunsul national la HIV/SIDA si tuberculoza”.

Solutiile pentru disparitia acestor boli tin exclusiv de sistemul de sanatate.  Dar experienta altor tari si a numeroase organizatii neguvernamentale romanesti arata ca, de fapt, aceste infectii presupun comportamente, interactiuni sociale si mecanisme psihologice care nu tin deloc de sistemul de sanatate, ci de societate.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Ce faci weekendul acesta?
Ce faci weekendul acesta?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân