Gestul banal care te-ar putea otrăvi! De ce să renunţi la spatulele din plastic

Ustensilele din plastic din bucătărie, folosite la gătit, pot reprezenta un real pericol folosite fiind în mâncărurile fierbinţi.
  • Publicat:
Gestul banal care te-ar putea otrăvi! De ce să renunţi la spatulele din plastic
FOTO: pexels.com / Gestul banal care te-ar putea otrăvi! De ce să renunţi la spatulele din plastic

Experţii avertizează să nu mai folosim ustensile din plastic în mâncărurile fierbinţi pentru că riscăm să ingerăm chimicale toxice.

Oamenii de ştiinţă susţin că multe dintre instrumentele pentru gătit, spatule şi teluri conţin substanţe dăunătoare numite oligomeri care pătrund în mâncare odată ce aceasta ajunge la temperaturi peste 70°C. Înghiţite în doze mari, aceste chimicale reprezintă un declanşator al bolilor de ficat şi tiroidă. De asemenea, au fost asociate şi cu infertilitatea, cancerul şi colesterolul crescut.

Avertismentul a fost făcut într-un nou raport al Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (Bfr). În urma evidenţelor, s-a demonstrat că plasticul folosit în industria alimentară conţine toxine dăunătoare care ajung în mâncarea pe care o consumăm. Multe dintre ustensilele de plastic sunt realizate din chimicale sintetice pentru a le face suficient de durabile şi rezistente la temperaturi de fierbere.

Studiile făcute pe animale arată că aceste chimicale duc la creşterea tumorilor la ficat, pacreas şi testicule, reducând astfel fertilitatea. Bfr avertizează că trebuie să ţinem la distanţă ustensilele din plastic de mâncărurile fierbinţi pentru a nu intra în contact cu oligomeri. De asemenea, se cere forţarea fabricilor de a lua în calcul modul în care oligomerii din aceste produse reacţionează atunci când sunt încălzite.

Există puţine date în privinţa efectelor toxice pe care oligomerii le au în organismul uman. S-a ajuns la concluzia că ingerarea a 90 de micrograme poate prezenta un pericol în cazul unei persoane care cântăreşte 60 de kilograme. Oamenii de ştiinţă şi-au pus teoria în practică şi au descoperit că multe ustensile eliminau o cantitate mai mare de oligomeri decât cea prezisă.

S-au analizat 33 de obiecte şi s-a descoperit că 10 dintre ele (30%) pot ajunge cu uşurinţă la limita zilnică de 90 de micrograme dacă se preparau mai multe mâncăruri. Având asta la bază, specialiştii avertizează evitarea folosirii acestor ustensile în mâncărurile fierbinţi pe cât de mult posibil, în special a mâncărurilor gătite la 70°C sau temperaturi mai mari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”