Fervex, retras de pe piaţă şi în România. Compania producătoare a descoperit o bacterie periculoasă

Toate loturile de Fervex pentru copii si adulti din Romania vor fi retrase. Desi la noi nu se comercializeaza varianta cu aroma de zmeura in care s-a descoperit bacteria, medicamentul este produs in aceeasi fabrica.
  • Publicat:
Fervex, retras de pe piaţă şi în România. Compania producătoare a descoperit o bacterie periculoasă

Toate loturile de Fervex pentru copii şi adulţi din România vor fi retrase. Deşi la noi nu se comercializează varianta cu aroma de zmeură în care s-a descoperit bacteria, medicamentul este produs în aceeaşi fabrică.

La sfârşitul lunii mai, compania a descoperit prezenţa unei bacterii comune, dar periculoase, în anumite loturi de Fervex şi Mucomyst.
În colaborare cu Agenţia naţională a medicamentului din Franţa, compania a decis retragerea de la comercializare a acestor produse, ca măsură de precauţie.

Testele de laborator au indicat prezenţa bacteriei Enterococcus faecalis, prezentă în materiile fecale umane.
Acest agent patogen poate provoca infecţii. Deocamdată nu se ştie cum a fost posibilă contaminarea, iar ancheta continuă.
Până acum nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăviri din acest motiv.

Produsele care au fost retrase, ca măsură de precauţie, sunt Fervex pentru copii, granule solubile, cu termen de expirare anterior sau egal cu martie 2016 şi Fervex pentru adulţi cu aromă de zmeură, granule solubile, cutii de 8 pliculeţe, cu termen de expirare anterior sau egal cu februarie 2016, precizează Agenţia naţională a medicamentului din Franţa.

Fervex conţine paracetamol şi este recomandat în răceli, viroze şi gripe, datorită efectului analgezic şi antihistaminic. Conţine de asemenea vitamina C, utilă pentru întărirea sistemului imunitar.

Laboratoarele Bristol-Myers Squibb au retras din acelaşi motiv şi medicamentul Mucomyst, 200 mg, pudră solubilă, în cutii de 18 pliculeţe şi în sticluţă de 120 ml.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”