Femeile din mediul rural beneficiază de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

În luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul la sân. Campania ”Nu am făcut destul”, aflată deja la a treia ediţie, este derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
  • Publicat:
Femeile din mediul rural beneficiază de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

În luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul la sân. Campania ”Nu am făcut destul”, aflată deja la a treia ediţie, este derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Dintre cele 1.025 femei examinate în 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigatii suplimentare.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Chiar dacă s-au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor cauzate de cancerul de sân în Europa, în perioada 2000-2010, procentul mortalităţii cauzate de această boală în ţara noastră (36%) este încă mai mare decât media europeană (29%).

Cu toate acestea, cancerul de sân este o boală tratabilă şi vindecabilă, însă doar atunci când medicul îl depistează din timp şi pacienta urmează tratamentul prescris. Aşadar, palparea lunară corectă a sânilor şi vizita periodică la medicul specialist pot face diferenţa dintre o boală fatală şi una tratabilă.

În perioada octombrie-decembrie 2015 a avut loc cea de-a cincea ediţie a campaniei naţionale de informare cu privire la cancerul de sân, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer. Pentru al doilea an consecutiv, s-a desfăşurat şi o caravană în cadrul căreia 1.025 femei din şapte judeţe au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor.

„Rezultatele acţiunii desfăşurate anul trecut au fost îngrijorătoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor, 83,7% nu îşi făcuseră niciodată un control specializat şi doar 37% dintre ele îşi autopalpau sânii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer de sân în familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la prevenţia apariţiei cancerului de sân de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esenţială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală, instituţiile specializate pot şi trebuie să susţină prevenţia instalării bolii.”, accentuează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Ediţia din acest an a caravanei la sate completează eforturile depuse până acum în celelalte două ediţii ale campaniei. Prin aceste iniţiative, FABC, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenţilor de la Medicină Bucureşti (SSMB), îşi propune să convingă femeile să meargă la medic constant, astfel încât să poată preveni instalarea bolii şi, atunci unde e cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Ce trebuie să ştii:

• Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere.
• Apariţia unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.
• Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

Recomandări importante în prevenţie:

Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui sa îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia. Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân vor avea loc în perioada 15-16 octombrie, în judeţul Gorj, în localităţile Glogova, Samarineşti, Sivileşti şi Cătunele. Săptămâna viitoare, în perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge în judeţele Vâlcea (în comuna Şuşani) şi în Braşov, în comuna Prejmer şi în comuna Tărlungeni. În judeţele Mehedinţi şi Olt caravana ajunge în ultimul sfârşit de săptămână din luna octombrie.

Şi femeile din comunele Gogoşu, Godeanu (jud. Mehedinţi) şi Optaşi (jud. Olt) vor beneficia de examinări gratuite. De asemenea, echipele formate din membrii FABC şi voluntarii din Societatea Studenţilor din Medicină Bucureşti (SSMB) vor efectua consultaţiile gratuite la sân pentru femei, precum şi măsurători de glicemie, tensiune, electrocardiograme, consultaţii oftalmologice şi pulsoximetrie, pe care le pot face şi bărbaţii. Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”