Două inimi de bebeluşi salvate de români

La campaniile umanitare, derulate pe platforma de donaţii www.salveazaoinima.ro, au aderat peste 700 de români care au dorit să-i ajute pe micuţi, iar aceştia au fost operaţi cu succes de doctorul Mircea Cotul.
  • Publicat:
Două inimi de bebeluşi salvate de români

În luna iunie a.c., Asociaţia “Salvează o inimă” a reuşit să strângă fondurile necesare pentru intervenţiile chirurgicale pe cord deschis a doi bebeluşi, născuţi cu malformaţii cardiace congenitale (MCC).
La campaniile umanitare, derulate pe platforma de donaţii www.salveazaoinima.ro, au aderat peste 700 de români care au dorit să-i ajute pe micuţi, iar aceştia au fost operaţi cu succes de doctorul Mircea Cotul, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, din cadrul Spitalul Monza din Bucureşti.

Cei doi copii, David Prisecariu, în vârstă de 6 luni şi Cătălin Gheorghe, de 8 luni, au fost deja externaţi din spital şi au primit o nouă şansă la viaţă, graţie oamenilor cu suflet, care l-au sprijinit financiar şi a echipei de specialişti în chirurgie cardiovasculară pediatrică, condusă de doctorul Mircea Cotul.

David a fost diagnosticat ecocardiografic cu boala Fallot, iar această malformaţie reuneşte un complex de mai multe afecţiuni, care pot fi tratate cu rezolvare definitivă într-o singură intervenţie chirurgicală. Mai precis, boala include o serie de stenoze (îngustare) la nivelul ventriculului drept, a valvei şi arterei pulmonare, responsabile de limitarea circulaţiei sângelui spre plămâni şi două orificii în interiorul inimii. Se întâlneşte destul de frecvent, este considerată cu risc mediu/sever şi beneficiază de corecţie totală începând cu vârsta de 5-6 luni.

Micuţul David acuza oboseală la eforturi mici şi prezenta o dezvoltare anormală în greutate şi în înălţime, raportată la vârstă. Intervenţia chirurgicală reparatorie ameliorează net starea clinică, iar evoluţia ulterioară este similară cu a unui copil perfect sănătos la vârsta respectivă. Operaţia s-a efectuat în data de 17 iunie 2015 şi a fost o reuşită deplină. Timp de două zile a fost menţinut în terapie intensivă pediatrică (o procedură standard, obişnuită, de altfel în toate cazurile, imediat după o intervenţie chirurgicală pe cord deschis), iar ulterior a revenit în Secţia de Cardiologie Pediatrică.
După 9 zile de la intervenţie a fost externat în stare clinică foarte bună, complet vindecat, fără niciun fel de restricţii pe viitor. Va reveni în spital la controlul de o lună şi ulterior la 3, 6 şi 12 luni de la operaţie, în cadrul programului de dispensarizare, astfel încât echipa din Spitalul Monza, împreună cu Asociaţia Salvează o inimă, se vor implica îndeaproape în urmărirea şi evoluţia micuţului şi în continuare, asigurându-se că va primi şi va beneficia de îngrijirea şi supravegherea adecvată”, declară dr. Mircea Cotul.

Celălalt bebeluş salvat de doctori, Cătălin Gheorghe a fost diagnosticat, de asemenea, în Spitalul Monza, prin ecografie clasică, dar şi transesofagiană cu două orificii la nivelul peretului care separă cei doi ventriculi (defect de sept ventricular multiplu – DSV) şi un al treilea orificiu în peretele interatrial (DSA), specifică doctorul Cotul. “Menţionez că DSV asociat de tip muscular este, în general, dificil de abordat chirurgical; cu toate acestea, a fost închis în condiţii optime, evitându-se în acest fel o altă intervenţie prin dispozitiv, de excludere, de tip umbreluţă, care ar fi presupus costuri suplimentare. A fost operat în 22 iunie, cu evoluţia ulterioară foarte bună, specializat 24 de ore în terapie intensivă, ulterior recuperarea pe secţie clinică, urmând să se externeze la sfârşitul lunii. Este vindecat complet, cu aceleaşi recomandări şi dispensarizare, ca şi în cazul lui David”, continuă doctorul Mircea Cotul.

Reamintim că aceste două cazuri nu sunt singurele cu deznodământ fericit pentru copii şi părinţii lor. La începutul anului 2015 a fost operat şi Andrei Grigoraş, atunci în vârstă de 11 luni, pentru DSV, de asemenea cu evoluţie favorabilă, revăzut până în prezent la cele două controale, la o lună şi la trei luni de la operaţie. Micuţul Andrei a fost operat tot la Spitalul Monza, iar campania umanitară a fost derulată de Asociaţia “Salvează o inimă”, suma necesară fiind strânsă în timp record.

În prezent, Asociaţia “Salvează o inimă” continuă lupta pentru un alt copil, Nicolas Sidoriac, în vârstă de doar 8 luni, care a primit un diagnostic cumplit din partea medicilor – tetralogie Fallot, formă severă, şi se va opera, în foarte scurt timp, la Spitalul Monza, pentru corecţie totală. Suma totală de care are nevoie Nicolas, pentru a-i salva viaţa, este de 20.000 de lei, dintre care, în urma campaniei umanitare iniţiate la mijlocul lunii curente, s-au strâns deja 13.000 de lei şi mai are nevoie de doar 7.000 de lei.

Donaţiile se pot face, prin PayPal sau Card, accesând link-ul https://salveazaoinima.ro/campaigns/nicolas-sidoriac/ sau în conturile părinţilor, RO97BRDE070SV28809110700 (Lei) şi RO75BRDE070SV28808580700 (Euro). Cei care vor să ia legătura cu mama copilului, Iulia Sidoriac, o pot contacta la numărul de telefon 0746.651.455.

Copiilor născuţi cu malformaţii cardiace congenitale, cu o situaţie familială mai specială, li se oferă acum o nouă şansă la viaţă, de a fi operaţi în România, la Spitalul Monza, cu sprijinul unor oameni deosebiţi şi dedicaţi, aflaţi în spatele unor Fundaţii sau Asociaţii, aşa cum este Salvează o inimă”, condusă de domnul Vlad Plăcintă şi echipa lui de specialişti. Vă mulţumim şi vă suntem recunoscători pentru implicare şi pentru dăruire, în numele micuţilor şi părinţilor”, declară doctorul Mircea Cotul, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, din cadrul Spitalul Monza.

Departamentul de Chirurgie cardiovasculară şi Cardiologie intervenţională pediatrică – Cardiopediatric Center, din Spitalul Monza Bucureşti, reprezintă o speranţă pentru copiii cu malformatii cardiace congenitale (MCC), care au nevoie de un diagnostic corect, dar şi de tehnici şi proceduri moderne de tratament şi de îngrijire medicală la standarde europene. Spitalul din Bucureşti oferă, astfel, micuţilor pacienţi, asistenţa medicală completă, o alternativă la opţiunea unei intervenţii chirurgicale în străinătate, care de cele mai multe ori se dovedeşte în final mult mai costisitoare. Activitatea specialiştilor în chirurgie cardiovasculară pediatrică, conduşi de doctorul Mircea Cotul, ar putea conduce pe termen mediu şi lung la scăderea semnificativă a mortalităţii infantile de cauză cardiacă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
TOP 20: Cele mai poluate oraşe din lume
TOP 20: Cele mai poluate oraşe din lume
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”