Deodorantul poate creşte riscul apariţiei cancerului la sân?

În ultima vreme, cercetătorii susţin că una dintre cauzele principale ale apariţiei cancerului la sân ar fi utilizarea antiperspirantelor.
  • Publicat:
Deodorantul poate creşte riscul apariţiei cancerului la sân?

Din cauza ratei crescute de cancer la sân, experţii încearcă să descopere cauza. Printre factori de risc se numără consumul de alcool în exces, obezitatea sau sedentarismul. De asemenea, în secolul XVIII nu existau scanere care să depisteze boala, astfel erau diagnosticate mult mai puţine femei. Însă, în ultima vreme, cercetătorii susţin că una dintre cauzele principale ar fi utilizarea antiperspirantelor.

Antiperspirantele sunt diferite de deodorante, cele din urmă nu opresc transpiraţia, ci maschează mirosul neplăcut. În mod confuz, atât comercianţii, cât şi oamenii utilizează termenul de ,,deodorant”  pentru ambele variante.  În ultimul timp, unele ipoteze au susţinut faptul că sărurile de aluminiu din antiperspirante cresc riscul dezvoltării cancerului la sân, dacă este utilizat pe termen lung, notează Descoperă.

Din cauza zvonurilor, clienţii au cerut fabricanţilor să realizeze antiperspirante fără aluminiu. După cum afirmă O.N.G-ul din Marea Britanie Cancer Research: ,,zvonurile despre deodorantele şi antiperspirantele ce ar putea provoca cancer la sân au luat amploare în urma unei farse pe mail. Nu există nicio dovadă că antiperspirantele şi deodorantele ar provoca cancer”.

În cadrul unui nou studiu publicat în publicaţia Internaţională pentru Cancer şi condus de către cercetătorii de la Universitatea din Geneva a fost descoperit că expunerea pe termen lung la clorura de aluminiu (care se regăseşte şi în produsele antiperspirante) poate declanşa dezvoltarea unor tumori foarte agresive, care se pot răspândi în diferite părţi ale corpului.

De asemenea, aceştia consideră că substanţa nu acţionează asupra corpului precum estrogenii, hormonii care alimentează tumorile.

Principalul cercetător, profesorul oncolog Andre-Pascal Sappino, a concluzionat: ,,Cred că ar trebui să evităm toate produsele care se utilizează la subraţ”.

După ce a fost publicat studiul, au început să apară păreri contradictorii. Baroness Delyth Morgan, director executiv al O.N.G-ului Breast Cancer Now, susţine că femeile pot utiliza în continuare deodorante, aceasta afirmând că studiul a fost realizat pe şoareci, iar rezultatele nu se pot aplica oamenilor.

Paul Pharoah, profesor în cadrul Universităţii Cambridge, a respins descoperirea: ,,Descoperirea ne dezvăluie modul în care influenţează clorura de aluminiu dezvoltarea cancerului atunci când este utilizată în mod obişnuit”.

Studiul a analizat efectele aluminiului asupra cancerului. Studiul va fi completat de teste clinice în cadrul cărora vor fi implicaţi numeroşi participanţi. „Ar fi interesant să observăm concluziile lor atunci ar fi mult mai greu ca cineva să repingă descoperirea”, a declarat profesorul Exley.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân