De ce vomiţi când bei prea mult?

Voma în urma excesului de băutură este pur şi simplu calea aleasă de organismul tău pentru a se descotorosi rapid de toxinele din alcool. În acest caz, voma nu este un lucru rău, dar dacă se repetă de mai multe ori, ea poate duce la deshidratare şi dezechilibru electrolitic, stări ce pot ameninţa viaţa persoanei.
  • Publicat:
De ce vomiţi când bei prea mult?

Voma în urma excesului de băutură este pur şi simplu calea aleasă de organismul tău pentru a se descotorosi rapid de toxinele din alcool.

În acest caz, voma nu este un lucru rău, dar dacă se repetă de mai multe ori, ea poate duce la deshidratare şi dezechilibru electrolitic, stări ce pot ameninţa viaţa persoanei.

Desigur, mai există şi riscul sufocării cu propria vomă, cum este cazul celebrului baterist al legendarei trupe Led Zeppelin, John Bonham.

Nevoia de a voma este determinată de două formaţiuni separate anatomic şi funcţional: un centru al vomei şi o zonă chemoreceptoare declanşatoare. Centrul vomei, care deţine controlul general asupra procesului, se află într-o zonă a creierului numită medula oblongata.

Zona chemoreceptoare, care trimite semnale către centrul vomei, se găseşte în ventriculul IV al creierului. Ventriculii reprezintă un sistem de patru cavităţi ce comunică între ele, pline cu lichid cefalorahidian.

Alcoolul cel mai probabil că acţionează asupra zonei chemoreceptoare declaşatoare, provocând senzaţia de vomă, numită în termeni medicali emezis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Saliva, aliatul obezităţii?
Saliva, aliatul obezităţii?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: