De ce femeile sunt mai friguroase decat barbatii

Persoanele de sex feminin pastreaza caldura pentru organele interne.
  • Publicat:
De ce femeile sunt mai friguroase decat barbatii
De ce femeile sunt mai friguroase decat barbatii

Persoanele de sex feminin pastreaza caldura pentru organele interne. Pielea are de patru ori mai multi senzori biologici pentru rece decat pentru cald.

Cercetarile au aratat ca termostatul biologic este configurat pentru cateva niveluri diferite, potrivit „Times”. Cu totii simtim senzatia de rece la grade diferite, in functie de sex, metabolism, alimentatie, precum si de numarul de ore de somn.

Esenta ideii de a ne incalzi reiese din faptul ca pur si simplu nu suntem conceputi pentru frig, afirma Mike Tipton, profesor de fiziologie umana la Universitatea Portsmouth. „Omul este un «animal tropical». Am evoluat la Ecuator, de unde am migrat spre toate zonele planetei.

Singurul mod de a ne pastra caldura a fost acela de a ne modifica comportamentul – am invatat sa purtam haine, sa construim adaposturi, sa facem foc”, spune Tipton. Profesorul mai precizeaza ca, chiar daca ne este cald si frig pe parcursul unei zile, temperatura de baza a corpului – aceea a organelor – este mereu pastrata la 37°C. Mentinerea acestei temperaturi este vitala supravietuirii: o scadere de 2 grade poate cauza hipotermie, iar o crestere de 12 grade provoaca moartea.

Specialistii spun ca extremitatile noastre ne dicteaza cat de cald sau rece ne este: temperatura de la maini si picioare variaza mai mult decat cea a organelor. Daca mainile sunt reci inseamna ca ne este frig. Cei mai multi dintre senzorii nostri biologici sunt localizati in piele si avem de patru ori mai multi senzori pentru rece decat pentru cald.

Somnul influenteaza temperatura corpului

Femeile simt mult mai mult frigul decat barbatii, pentru ca acestea au un sistem de a pastra caldura interna mult mai dezvoltat comparativ cu barbatii. „Femeile au stratul de grasime uniform pe intreg corpul, iar acest lucru le ajuta ca sangele lor sa circule catre toate organele interne”, precizeaza Mark Newton, cercetator la Universitatea Postsmouth.

Tototdata, femeile au mai mereu senzatia de frig la maini si la picioare, pentru ca sangele nu ajunge in aceste zone si astfel apare senzatia de frig, sustin specialistii. Somnul, spun specialistii, influenteaza temperatura pe care corpul uman o resimte.

Astfel, persoanele foarte obosite sunt mult mai sensibile la schimbarile de temperatura, afirma Newton. Mai mult, temperatura corpului scade in timpul noptii, iar aceasta scadere este mult mai drastica la femei.
Persoanele care sunt mai plinute au tendinta de a le fi frig, pentru ca stratul de piele are tendinta de a izola trupul.

Persoanele active au o temperatura a corpului mult mai ridicata, pentru ca miscarea ajuta sangele sa ajunga in toate extremitatile corpului. Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Yale mentioneaza ca nivelul de temperatura pe care il percepem este influentat de starea de spirit, astfel ca persoanele singure simt mai mult frigul.

Metode pentru a combate senzatia de frig

Pentru a-ti fi mai cald, specialistii recomanda ca in timpul noptii sa porti pijamale si sosete de noapte, care trebuie sa fie mai groase.

Mancarea trebuie consumata regulat, iar aceasta trebuie sa contina cat mai multi carbohidrati, mai ales pe timpul iernii.

In perioada friguroasa este indicat sa se consume cat mai multa carne, produse vegetale, cartofi.

Supele sunt foarte bune pentru incalzirea corpului, mai ales in sezonul rece.

Micul dejun trebuie sa fie compus din preparate calde.

Temperatura din camera trebuie sa fie cuprinsa intre 21 si 24 de grade Celsius.

Cofeina si alcoolul impiedica sangele sa circule catre nivelul pielii.

Lichidele consumate in cantitati excesive micsoreaza temperatura corpului. (C.L.M.)

Cartea saptamanii recomandata de CSIDIndrazneala de a spera, de Barack Obama.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Madonna il terorizeaza pe Guy cu regulile
Madonna il terorizeaza pe Guy cu regulile
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân