Cum ne îmbolnăvesc monitoarele din viaţa noastră

Aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente, au arătat cercetătorii americani într-un studiu prezentat zilele trecute la Salonul de electronică CES din Las Vegas. Şi-au cam călcat pe inimă, căci tocmai ce prezentaseră noile minunăţii care să ne ia ochii - iată, şi la propriu, şi la figurat. Dar semnalul de alarmă trebuia tras din nou, pentru că cifrele au crescut, iar lumea dă semne că a cam uitat recomandările oftalmologilor.
  • Publicat:
Cum ne îmbolnăvesc monitoarele din viaţa noastră

Aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente, au arătat cercetătorii americani într-un studiu prezentat zilele trecute la Salonul de electronică CES din Las Vegas. Şi-au cam călcat pe inimă, căci tocmai ce prezentaseră noile minunăţii care să ne ia ochii – iată, şi la propriu, şi la figurat. Dar semnalul de alarmă trebuia tras din nou, pentru că cifrele au crescut, iar lumea dă semne că a cam uitat recomandările oftalmologilor.


Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă.


„Ochii nu sunt înzestraţi să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp. Aceste experienţe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale”, a declarat Justin Bazan, optician şi consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.

Vision Council a descoperit că americanii petrec în medie între 6 şi 9 ore pe zi în faţa dispozitivelor digitale, dar şi că numărul adulţilor care depăşesc 10 ore pe zi în faţa acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut.

„Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanţă intermediară – cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent – în cele din urmă oboseşte sistemul de focalizare a ochilor şi produce tensiune oculară”, a mai afirmat Justin Bazan.

Cu toate acestea, există metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numără poziţionarea monitorului la nivelul braţelor, menţinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea strălucirii puternice. De asemenea, se recomandă pauzele regulate, pentru odihnirea privirii. Iar prin pauze regulate înţelegem câte 5-10 minute la fiecare oră.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân