Cristian Chivu şi Ana Maria Brânză susţin donatorii de plasmă

ARPID a lansat site-ul www.donatorplasma.ro pentru a susţine donarea de plasmă în România şi a sensibiliza cetăţenii şi autorităţile.
  • Publicat:
Cristian Chivu şi Ana Maria Brânză susţin donatorii de plasmă
Cristian Chivu şi Ana Maria Brânză susţin donatorii de plasmă, foto 123rf.com

Plasma este un constituent lichid al sângelui în care se scaldă celulele sangvine (globule roşii, globule albe şi plachete), utilizat în diferite tratamente. Deşi deocamdată în România nu se poate colecta plasmă direct de la donatori, cu siguranţă  există români dispuşi să doneze plasmă, la fel cum donează sânge. Asociaţia ARPID doreşte să tragă atenţia asupra acestei nevoi acute de plasmă şi să dea un imbold autorităţilor pentru a lua măsurile necesare pentru ca şi în ţara noastră să se poată colecta direct plasmă.

Fii donator de plasmă

Site-ul pe care l-am lansat (www.donatorplasma.ro) conţine informaţiile de bază despre plasma umană şi donarea de plasmă, prezentând de asemenea mesaje ale mai multor personalităţi româneşti care susţin demersurile noastre. Ne bucurăm că sunt alături de noi fostul căpitan al naţionalei de fotbal Cristian Chivu, campioana mondială şi olimpică la scrimă Ana Maria Brânză, prezentatoarea TV Simona Gherghe, jurnaliştii Ionela Năstase, Paula Rusu, Cătălin Striblea, Ela Crăciun, Cristina Herea, Geanina Lungu, Iulia Nagy, interpreta Alina Sorescu şi actriţa Paula Chirilă, chef Adrian Hădean şi mulţi alţii.

Medicamentele derivate din plasmă sunt vitale pacienţilor cu imunodeficienţe

Realizarea site-ului www.donatorplasma.ro face parte din campania “Pacient, caut donator! De plasmă!”, campanie pe care ARPID a lansat-o pe 8 iulie 2019, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Scopul final al campaniei este crearea centrelor pentru donarea de plasmă şi în România, în aşa fel încât să existe siguranţa aprovizionării cu medicamente derivate din plasmă – în primul rând imunoglobulina, medicament esenţial pentru pacienţii cu imunodeficienţe primare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
De câte ore de somn are nevoie un adult?
De câte ore de somn are nevoie un adult?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”