Copiii singuri la părinţi, mai creativi, dar neprietenoşi

Un studiu susţine că o copilărie fără fraţi şi surori poate duce la o structură cerebrală diferită faţă de cei care nu sunt singuri la părinţi. Aceştia au observat că cei fără fraţi/surori tind să fie mai puţin sociabili, dar mai creativi.
  • Publicat:
Copiii singuri la părinţi, mai creativi, dar neprietenoşi

Un studiu din China susţine că o copilărie fără fraţi şi surori poate duce la o structură cerebrală diferită faţă de cei care nu sunt singuri la părinţi. Aceştia au observat că cei fără fraţi/surori tind să fie mai puţin sociabili, dar mai creativi.

Studiile precedente s-au concentrat pe diferenţele de comportament, funcţiile cognitive şi trăsăturile de personalitate dintre copiii din cele două categorii, scrie Descoperă.

Noul studiu, efectuat de xperţii de la Southwest University din Chongqing şi publicat în revista Brain Imaging and Behavior, a avut scopul de a observa diferenţele neurologice. De asemenea, cercetătorii au examinat dacă diferite medii familiale pot afecta dezvoltarea creierului.

La studiu au participat 250 de persoane, dintre care jumătate erau copii singuri la părinţi. Savanţii au scanat creierele şi au efectuat teste de personalitate, creativitate şi inteligenţă, utilizând metode deja stabilite.

S-a constatat că cei fără fraţi sau surori au obţinut scoruri mai bune la creativitate, dar mai slabe la testele de personalitate, lucru demonstrat şi de scanările cerebrale.

Copiii singuri la părinţi au un volum mai ridicat de materie cenuşie în lobul parietal, partea creierului asociată cu flexibilitatea mentală şi imaginaţia. Însă, pe de altă parte, aceştia au mai puţină materie cenuşie în cortexul prefrontal, partea din creier asociată cu empatia.

Cercetătorii au demonstrat că mediul familial are un rol esenţial în formarea omului, chiar la nivel de structură neurologică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”