Copiii învaţă încă din uter

Copiii care au doar câteva ore sunt capabili să facă diferenţa între sunetele din limba nativă şi cele dintr-o limbă străină, susţin cercetătorii de la Universitatea din Washington. Un studiu al Institului pentru învăţare din cadrul universităţii americane pune în evidenţă faptul că primele achiziţii în materie de limbă au loc în perioada în care viitorul bebeluş stă în uterul mamei.
  • Publicat:
Copiii învaţă încă din uter

 

Copiii care au doar câteva ore sunt capabili să facă diferenţa între sunetele din limba nativă şi cele dintr-o limbă străină, susţin cercetătorii de la Universitatea din Washington. Un studiu al Institului pentru învăţare din cadrul universităţii americane pune în evidenţă faptul că primele achiziţii în materie de limbă au loc în perioada în  care viitorul bebeluş stă în uterul mamei.
 
Capacitatea senzorială şi mecanismele din creier destinate funcţiei auzului sunt deja dezvoltate la vârsta gestaţională de 30 de săptămâni, iar feţii îşi ascultă mamele în timp de vorbesc în ultimele 10 săptămâni de sarcină. Astfel, încă din primele ore de viaţă, sunt capabili să facă diferenţa între limba mamei şi una care le este străină.
 
“Mama este prima care influenţează dezvoltarea creierului copilului, iar vocalele pe care aceasta le foloseşte sunt cele care atrag atenţia viitorului bebeluş” a declarat Patricia Kuhl, unul dintre autorii studiului de la Institului pentru învăţare,  Universitea din Washington.
 
Studii mai vechi au arătat că bebeluşii se nasc capabili să înveţe şi să facă diferenţa între sunetele diverselor limbi încă din prima lună, însă nu se ştia că această abilitate se dezvoltă încă din uter.
 
Pentru a demostra aceste performanţe ale nou-născuţilor, specialiştii au analizat comportamentele a 40 de bebeluşi americani şi suedezi. Aceştia au fost expuşi la diverse combinaţii de sunete din limba nativă şi dintr-una străină. În funcţie de limba la care au fost expuşi, copiii au supt mai mult sau mai puţin din suzete. Practic, când auzeau, limba nativă sugeau mai puţin, iar când erau expuşi la cea străină, mai mult.
 
Cercetătorii spun că micuţii învaţă cel mai repede, iar modul cum aceştia absorb şi procesează informaţia ar putea fi un punct de plecare pentru a aprofunda înţelegerea procesului de învăţare pe termen lung.

Citeşte şi: 4 secrete ale comunicării perfecte cu copilul

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Jos cu burta după Sărbători!
Jos cu burta după Sărbători!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân