Combatanţii Ebola, personalităţile anului!

Medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptă împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest au fost desemnaţi "personalitatea anului 2014" de către revista americană Time, relatează AFP, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Combatanţii Ebola, personalităţile anului!

Medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptă împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest au fost desemnaţi „personalitatea anului 2014” de către revista americană Time, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Pentru neobosite acte de curaj şi compasiune, cu scopul a oferi lumii timp să-şi consolideze apărarea, pentru că şi-au asumat riscuri, au insistat, s-au sacrificat şi au salvat (vieţi), combatanţii Ebola sunt personalitatea anului 2014 pentru Time” , a comentat miercuri redactorul-şef Nancy Gibbs pe site-ul revistei, motivând opţiunea publicaţiei. În 2013, Time l-a desemnat pe Papa Francisc.

Revista i-a desemnat pe „combatanţii Ebola” în ansamblu, menţionând în mod special „forţele speciale ale Organizaţiei Médecins sans Frontières (MSF), lucrătorii umanitari din cadrul asociaţiei de caritate creştine Samaritan’s Purse şi mulţi alţii din lume care au luptat alături de medici şi infirmiere locale, ambulanţieri şi servicii funerare”.

 

În opinia lui Nancy Gibbs, guvernele nu erau echipate să răspundă acestei crize. „Ebola este un război şi un avertisment. Sistemul mondial de sănătate este departe să fie suficient de solid pentru a ne proteja de o boală infecţioasă”, subliniază ea.

Numărul morţilor cauzat de epidemia de febră hemoragică în cele trei cel mai afectate ţări din Africa de vest – Liberia, Sierra Leone şi Guineea – se ridică la 6.331, dintr-un total de 17.800 de cazuri, potrivit ultimului bilanţ prezentat pe 6 decembrie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Personalul din domeniul Sănătăţii, aflat în prima linie a luptei împotriva acestui virus, plăteşte un tribut extrem de dur, înregistrând câteva sute de morţi. Virusul este transmis prin contact direct cu fluidele corporale ale pacienţilor care prezintă simptome, şi anume febră şi vărsături.

Epidemia „a lovit medici şi infirmiere la un nivel fără precedent, decimând o infrastructură de sănătate publică deja fragilă”, a relevat Nancy Gibbs. „Oricine doreşte să se ocupe de victimele Ebola riscă să devină una dintre ele”, a adăugat ea.

„Restul lumii poate dormi noaptea pentru că un grup de bărbaţi şi femei doresc să se mobilizeze şi să lupte”, a continuat ea.

Revista americană desemnează o personalitate a anului începând din 1927. În 2012, preşedintele reales Barack Obama a fost cel desemnat.

Revista îi desemnează pe locul doi pe manifestanţii de la Ferguson, în statul Missouri (centru), care protestează de la începutul lui august faţă de uciderea unui tânăr de culoare de către un poliţist alb, un caz care a reaprins dezbaterea asupra problemei rasiale în întreaga ţară. „Refuzul lor ca o viaţă să fie uitată” a făcut ca nişte focuri de armă trase într-un orăşel să aibă rezonanţă naţională, scrie Time.

 

Pe poziţia a treia, Time îl desemnează pe preşedintele rus Vladimir Putin, „imperialistul” care şi-a dat ca misiune, potrivit revistei, să restaureze imperiul rus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”