Colesterolul crescut nu are efecte dezastruoase doar asupra inimii, ci este un factor de risc major şi pentru dezvoltarea afecţiunilor degenerative specifice persoanelor de vârsta a treia, se arată în cel mai recent studiu al specialiştilor americani.
Alimentaţia bogată în grăsimi creşte nivelul de colesterol LDL, numit şi colesterol „rău”, provocând divizarea incorectă a celulelor şi anomalii cromozomiale ce pot avea efecte negative asupra activităţii cerebrale prin dezvoltarea plăcilor de amiloid în vasele sagvine.
Pentru a preveni această deteriorare celulară, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos, ferit de activităţi stresante, cu exerciţii fizice zilnice şi o dietă echilibrată, bogată în legume şi fructe cu conţinut crescut de fibre.
Potrivit ultimelor statistici, în România peste 30% din populaţie are colesterol ridicat, iar aproape jumătate din persoanele cu vârste de peste 70 de ani primesc diagnosticul de colesterol mărit, principala consecinţă reflectându-se în numărul crescut de decese prin accidente vasculare cerebrale şi boli cardiovasculare.
Sursa: Science Daily