Cine se simte mai tânăr decât este, trăieşte mai mult!

Percepţia pe care oamenii o au despre propria vârstă ar putea să reflecte starea lor de sănătate, limitele lor fizice şi satisfacţia generală, mai târziu, în vieţile lor.
  • Publicat:
Cine se simte mai tânăr decât este, trăieşte mai mult!

Persoanele care se simt cu 3-4 ani mai tinere decât vârsta lor reală prezintă un risc de mortalitate mai scăzut în comparaţie cu cele care se simt mai bătrâne decât vârsta lor adevărată, afirmă autorii unui studiu realizat în Marea Britanie, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă au analizat date provenind dintr-un studiu despre efectele îmbătrânirii, realizat pe un eşantion de 6.489 de persoane, a căror vârstă medie a fost de 65,8 ani.

Cele mai multe dintre ele (69,6%) se simţeau cu 3-4 ani mai tinere decât vârsta reală, 25,6% aveau sentimentul că se simţeau exact de vârsta pe care o aveau, iar 4,8% aveau impresia că erau mai bătrâni decât vârsta lor reală cu cel puţin un an.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 99 de luni, rata de mortalitate a fost de 14,3% în primul grup, 18,5% în grupul al doilea şi de 24,6% în grupul al treilea, au precizat autorii acestui studiu, publicat în revista medicală americană JAMA Internal Medicine.

Legătura s-a dovedit una foarte puternică între felul în care oamenii îşi percep vârsta şi mortalitatea cardiovasculară, dar nu şi cu mortalitatea cauzată de cancer.

„Mecanismele subadiacente ale acestor legături merită să fie studiate mai în profunzime, lărgind câmpul de cercetare spre un evantai mai mare de comportamente care favorizează o stare de sănătate bună, cum ar fi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, respectarea recomandărilor medicale, existenţa unui simţ al autocontrolului şi dorinţa de a trăi printre persoane care se simt mai tinere decât vârsta lor reală”, a explicat Isla Rippon, cercetătoare la University College London, coordonatoarea studiului.

Percepţia pe care oamenii o au despre propria vârstă ar putea să reflecte starea lor de sănătate, limitele lor fizice şi satisfacţia generală, mai târziu, în vieţile lor, notează autorii studiului.

Sursa: Mediafax

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”