Cercetătorii au descoperit de ce stresul albeşte părul

Nu te mai stresa, altfel albeşti înainte de vreme! Acum e un fapt dovedit ştiinţific, nu doar o vorbă din popor.
  • Publicat:
Cercetătorii au descoperit de ce stresul albeşte părul

Se pare că vorba „te albeşti de supărare” are totuşi un sâmbure de adevăr. Nu-i de mirare că vedem tot mai mulţi oameni în floarea vârstei cu fire cărunte, având în vedere stresul pe care îl tot blamăm, fie la muncă, fie în trafic. Recent, o echipă de savanţi de la Universitatea Harvard a descoperit că stresul poate, într-adevăr, să ducă la încărunţirea prematură a părului. Şi mai interesant, ei au descoperit mecanismul prin care se întâmplă asta, scrie iflscience.com.

„Eram curioşi dacă această asociere între stres şi albirea părului are vreun fundament ştiinţific şi am descoperit lucruri foarte interesante”, spune Ya-Chieh Hsu, autorul principal al studiului.

Potrivit specialiştilor, acromotrichia, adică decolorarea congenitală a părului, este accelerată de stres sau de evenimente emoţionale sau fizice traumatizante. Ei au ajuns la această concluzie în urma unui experiment efectuat pe un şoarece de laborator.

Acesta a primit zilnic, timp de o lună, o injecţie cu o substanţă numită resiniferatoxină, care induce durerea. La finalul experimentului, cercetătorii au fost uimiţi când au descoperit că şoarecele albise aproape complet.

Foto: William A. Gonçalves

Ca să afle cum anume a influenţat durerea procesul de decolorare a părului, experţii au făcut o serie de teste şi au descoperit că stresul asociat durerii declanşează o reacţie la nivelul sistemului nervos simpatetic ce determină o hipersecreţie de norepinefrină. Acest exces de norepinefrină, susţin experţii, deteriorează celulele stem din foliculii de păr şi au un efect negativ şi asupra producţiei de melanină, pigmentul care dă culoare părului. 

Dar procesul poate fi stopat, spun specialiştii.

„Şoarecele încărunţit a primit ulterior un tratament cu guanetidină, un medicament antihipertensiv capabil să inhibe activitatea neurotransmiţătorilor în cauză. Astfel, procesul de albire s-a oprit, ca urmare a întreruperii neurotransmiţătorilor, prevenind astfel deteriorarea melanocitelor”, a declarat Thiago Mattar Cunha, coautor al studiului şi profesor la Universitatea São Paulo din Brazilia.

Asta nu înseamnă că albirea părului este cauzată doar de stres. Principala cauză a albirii premature a părului este moştenirea genetică. Adică, dacă tatăl tău a încărunţit la vârsta de 30 de ani, de exemplu, sunt şanse foarte mari ca şi tu să te confrunţi cu această problemă la aceeaşi vârstă sau poate chiar mai devreme, dacă eşti şi stresat.

Alţi factori care ar putea contribui la albirea prematură a părului sunt fumatul, carenţele de vitamina B12, zinc, fier, cupru sau deficitul de proteine.

Pentru a limita, pe cât posibil, încărunţirea timpurie a părului, se recomandă o dietă bogată în acizi graşi Omega 3 (nuci, peşte gras), vitaminele B6 şi B12, evitarea expunerii pe termen lung la razele soarelui şi, desigur, evitarea stresului.

Acestea fiind spuse, dacă observi din ce în ce mai multe fire albe de păr şi nu ştii să fi moştenit asta din familie, nu ar strica o vizită la medic pentru a identifica problema de bază.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”