Celulele stem, utilizate pentru recuperarea după accidentele vasculare cerebrale

O echipă de cercetători bolivieni a descoperit că celule stem pot avea o urilizare deosebită: ajută creierul să îşi revină la standardele normale, după un accident vascular cerebral.
  • Publicat:
Celulele stem, utilizate pentru recuperarea după accidentele vasculare cerebrale

O echipă de cercetători bolivieni a descoperit că celule stem pot avea o  urilizare deosebită: ajută creierul să îşi revină la standardele normale, după un accident vascular cerebral.

Deşi, până în prezent, studiile s-au realizat strict în laborator, observând reacţiile şobolanilor, oamenii de ştiinţă sunt siguri că metoda are potenţial şi în testele umane.

La 30 de minute după un accident vascular cerebral, 30 de şobolani au fost injectaţi cu substanţa provenită din celulele stem. După aproximativ două săptămâni, creierele şobolanilor prezentau funcţii aproape normale.

Conform practicii prezente, doctorii administrează pacienţilor doar medicamente care ajută la fluidizarea sângelui, declarate insuficiente pentru o recuperare completă.

În schimb, celulele stem cresc capacitatea organismului de a repara leziuni tisulare.

Medicii de la Spitalul Universitar „La Paz” au extras un anume tip de celule stem din măduva osoasă şi din grăsimi şi le-au injectat în vasele de sânge ale şobolanilor, la scurt timp după inducerea unui accident vascular cerebral.

Deşi celulele introduse nu s-au deplasat în regiunea afectată, au influenţat o recuperare mult mai rapid în comparaţie cu şobolanii care nu au beneficiat de acest tratament.

În 24 de ore, funcţiile creierului s-au îmbunătăţit, iar numai după două săptămâni testele comportamentale au înregistrat scoruri aproape normale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030