Ce trebuie sa contina dieta „antigrasimi“

Fructele si legumele ne ajuta sa ne mentinem silueta fara prea mare efort.
  • Publicat:
Ce trebuie sa contina dieta
Ce trebuie sa contina dieta "antigrasimi“

Fructele si legumele ne ajuta sa ne mentinem silueta fara prea mare efort.

Medicii nutriţionişti spun că substanţele nutritive care se găsesc în aceste alimente determină metabolismul să „ardă” grăsimile.
„Alimentele care «ard» grasimile fac parte din cel putin doua categorii: hipocalorice si proteine”, spune medicul nutritionist Georgiana Stan.

Alimentele hipocalorice determina organismul sa consume din depozitele sale, iar proteinele sunt prelucrate consumând o cantitate mare de energie rezultata, cel mai adesea, din grasimi.

„Dieta hiperproteică este astfel o metodă de a slăbi, fără a avea însă contraindicaţii pe o perioadă lungă de timp”, explică dr. Georgiana Stan.
 
Citricele – aliatul de bază în lupta împotriva kilogramelor
 
Specialiştii în nutriţie spun că citricele reprezintă o sursă importantă de vitamine pentru organism, în special de vitamina C, care ajută la eliminarea toxinelor. Fructe precum merele, caisele, portocalele, prunele sau grapefruitul ajută şi ele la „arderea grăsimilor”.
„Atenţie însă, anumite fructe, precum bananele, cireşele dulci, strugurii şi fructele confiate, oferă organismului mai multe calorii decât sunt necesare în mod normal, datorită conţinutului bogat de glucide”, atenţionează dr. Georgiana Stan. În acelaşi timp, nutriţionistul completează că „fibrele din aceste alimente au un rol important în menţinerea unui tranzit intestinal normal”.
 
“Legumele, precum varza, morcovul, broccoli, vinetele, salata şi roşiile, sunt bogate în vitamine hidrosolubile”, completează dr. Stan. Grupul de vitamine B şi vitamina C sunt parţial distruse în timpul preparării termice a alimentelor.
 
Specialiştii recomandă pentru reducerea pierderii din alimente a vitaminelor hidrosulubile consumul acestora în stare cât mai proaspete şi, dacă nu este posibil acest obicei de consum, păstrarea la rece a alimentelor respective, pe o perioada cât mai scurtă.
 
Dieta hiperproteică se urmează doar sub supraveghere medicală
 
Fructele şi legumele sunt recomandate atât în alimentaţia de zi cu zi pentru a avea un stil de viaţă sănătos, cât şi pentru pierderea surplusului de kilograme, alături de exerciţiu fizic.
 
Georgiana Stan atrage atenţia asupra faptului că recomandarea unor anumite alimente într-o cură de slăbit se face după un consult prealabil la un medic specialialist, pentru că unele persoane pot suferi de boli datorate carenţelor de vitamine (hipovitaminoze),  de afecţiuni gastro-intestinale sau de tulburări ale tranzitului intestinal. „Toate acestea ar trebui identificate înainte pentru a putea fi corectate evantualele carenţe alimentare. Ulterior trebuie urmată cura”, completează medicul. Mai mult, dieta hiperproteică are contraindicaţii clare în unele afecţiuni.
 
„Despre aceste alimente care ard grăsimile nu se poate spune că trebuie mâncate înainte sau după masă. Alimentele hipocalorice pot constitui chiar una sau două mese ale zilei, sau chiar gustări. Fructele şi legumele asigură o dietă cu adevărat echilibrată, ele trebuie să fie prezente în alimentaţia fiecăruia.”
 
Dr. Stan completează că legumele sunt recomandate în timpul mesei, iar fructele ar trebui consumate sub formă de gustări. „Fructele sunt o sursă bogată de vitamine şi fibre. Fibrele chiar  pot încetini absorbţia glucidelor şi pot reduce absorbţia lipidelor.”
 

Sursa: www.gandul.info
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân