Ce se intampla in momentul mortii?

Cele mai multe experiente ale persoanelor care si-au revenit din moarte cerebrala mentioneaza aceleasi senzatii si imagini: aparitia unei lumini albe si o reactivare a memoriei latente a celui in cauza.
  • Publicat:
Ce se intampla in momentul mortii?
Ce se intampla in momentul mortii?

Cele mai multe experiente ale persoanelor care si-au revenit din moarte cerebrala mentioneaza aceleasi senzatii si imagini: aparitia unei lumini albe si o reactivare a memoriei latente a celui in cauza. Medicii eurpeni si cei americani sunt hotarati sa afle ce anume se intampla in timpul acestor momente la granita dintre viata si moarte, se arata in publicatia online FoxNews.

„Contrar credintelor populare, moartea nu este un moment specific. Ea este un proces care incepe in momentul in care inima nu mai pompeaza sange, continua cu incetarea activitatii plamanilor si se incheie cu lipsa de reactie a creierului”, sustine Sam Parnia, profesor in cadrul Universitatii din Southampton.

Exista insa destul semne de intrebare in ecuatia medicala care defineste momentul mortii. „In timpul unui atac de cord, toate cele trei semne sunt prezente. Si cu toate acestea, dupa cateva secunde sau chiar mai mult de o ora, metodele de resuscitare pot intoarce procesul mortii, considerat ireversibil, de altfel.

Ceea ce oamenii experimenteaza in astfel de momente arunca o lumina noua asupra modului in care moarte trebuie perceputa”, declara acelasi Sam Parnia. Aproape 20% dintre persoanele care au experimentat cele trei faze ale instalarii procesului mortii sustin ca au ramas constiente tot timpul, ca au fost inconjurate de o lumina alba si ca au experimentat senzatii de plutire in afara propriului corp.

Medicii sustin ca astfel de simptome se datoreaza opririi functiilor creierului, ultimul proces dintre cele trei premergatoare mortii propriu-zise, dar ca este nevoie de dovezi puternice in dovedire acestui fapt. Lansarea studiul international al medicilor americani si europeni, AWARE, a fost anuntata pentru luna septembrie a acestui an, urmand ca oamenii de stiinta sa anunte in cadrul unor conferinte de presa orice noua descoperire in domeniu.

Sursa:FoxNews
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”