Casatoria cu un fumator dauneaza grav sanatatii

Persoanele nefumatoare casatorite cu fumatori prezinta un mare risc de accident cardiovascular, potrivit unui studiu american, publicat, marti, in American Journal of Preventive Medicine.
  • Publicat:
Casatoria cu un fumator dauneaza grav sanatatii
Casatoria cu un fumator dauneaza grav sanatatii

Persoanele nefumatoare casatorite cu fumatori prezinta un mare risc de accident cardiovascular, potrivit unui studiu american, publicat, marti, in American Journal of Preventive Medicine.

Persoanele nefumatoare care au parteneri fumatori prezinta cu 42% mai multe riscuri de a suferi un accident cardiovascular, in comparatie cu cele casatorite cu persoane care nu au fumat niciodata, potrivit specialistilor.

Riscurile cresc la 72% pentru fostii fumatori
care au o relatie cu o persoana fumatoare, spun autorii acestui studiu, cercetatorii de la la Harvard School of Public Health din Boston si Universitatea Columbia din New York.

Fostii fumatori care au fost casatoriti cu persoane care fumau prezinta un procentaj de risc similar cu cel al fumatorilor. "Renuntarea la fumat este benefica pentru sanatatea ta si a celor din jurul tau", a declarat Maria Glymour, coordonator al acestui studiu. Studiul, care a durat noua ani, a fost realizat pe 16.225 de persoane in varsta de minim 50 de ani, care nu au suferit niciodata vreun atac cardiovascular.

Cercetarile anterioare au scos la iveala influenta fumatului asupra riscului de producere a accidentelor cardiovasculare, insa Glymour este de parere ca specialistii au studiat mai mult cazul fumatorilor decat cel al nefumatorilor. Specialistii spun ca fumatul pasiv creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar, nazal, a infectiilor cailor respiratorii si a bolilor de inima.

Potrivit unui studiu realizat in 2006, fumul de tigara contine sute de substante chimice, cunoscute drept toxice sau cancerigene, cum ar fi formaldehida, benzen, arsenic si amoniac. Persoanele participante la studiu au fost expuse la fumul de tigareta si nu la cel de pipa sau trabuc. De asemenea, cercetatorii nu au studiat influenta fumatului pasiv asupra copiilor fumatorilor.

"Stim ca exista numeroase consecinte nedorite asupra sanatatii copiilor, in special aparitia astmului si a problemelor respiratorii care sunt agravate de fumatul pasiv", a explicat Glymour.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”