Cancerul pulmonar poate să rămână în stare latentă chiar şi 20 de ani

Primele mutaţii genetice care duc la dezvoltarea cancerului de plamani pot să treacă neobservate vreme de două decenii.
  • Publicat:
Cancerul pulmonar poate să rămână în stare latentă chiar şi 20 de ani

Cancerul pulmonar poate să rămână în stare latentă timp de 20 de ani înainte de se transforma într-o formă agresivă a bolii, caracterizată prin creşterea şi răspândirea rapidă în organism, afirmă autorii unui studiu recent.

Cercetatorii au analizat cazurile de cancer pulmonar de la şapte pacienţi – inclusiv fumători, foşti fumători şi persoane care nu au fumat niciodată – şi ai constatat că erorile genetice iniţiale, care cauzează cancerul pot rămâne nedetectate timp de mai mulţi ani.

Primele mutaţii genetice care duc la dezvoltarea cancerului pot să treacă neobservate vreme de două decenii, înainte ca o nouă mutaţie suplimentară să determine celulele canceroase să se dezvolte cu mare rapiditate.

În timpul acelei expansiuni, apar brusc mai multe mutaţii genetice în arii diferite ale tumorii canceroase.

Fiecare regiune distinctă evoluează conform unui tipar specific, ceea ce înseamnă că fiecare parte a tumorii este unică din punct de vedere genetic.

Oamenii de ştiinţă speră că această descoperire va duce la dezvoltarea unui dispozitiv medical capabil să detecteze cancerul în formele sale incipiente.

Două treimi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi cu forme avansate de cancer pulmonar, pentru care medicamentele sunt mai puţin eficiente.

Aproximativ 40.000 de pacienţi sunt diagonosticaţi cu cancer pulmonar în fiecare an în Marea Britanie, însă mai puţin de 10% dintre ei reuşesc să supravieţuiască cel puţin cinci ani după diagnosticare.

Cercetarea a evidenţiat, de asemenea, rolul pe care îl are fumatul în dezvoltarea cancerului pulmonar.

Multe dintre mutaţiile genetice incipiente sunt cauzate de fumat. Însă, pe măsură ce boala avansează, acestea devin mai puţin importante, întrucât majoritatea mutaţiilor sunt de acum cauzate de un nou proces de generare de mutaţii în interiorul tumorii, controlat de o proteină, APOBEC.

Uriaşa varietate de mutaţii descoperite în cancerele pulmonare explică motivul pentru care tratamentele ţintite au un succes limitat.

Atacarea unei mutaţii genetice specifice, identificată printr-o biopsie, va fi eficientă doar asupra acelor părţi ale tumorii care conţin acea mutaţie, în timp ce restul zonelor continuă să crească şi să se răspândească în organism.

Rata de supravieţuire din cauza cancerului pulmonar rămâne „devastator de scăzută”, a adaugat autorul studiului, Charles Swanton. „Prin înţelegerea modului în care se dezvoltă cancerul pulmonar am deschis un capitol revoluţionar cu speranţa că putem începe să prezicem următorii paşi, evoluţia bolii”, a spus Swanton în comunicatul de presă.

Studiul a fost publicat în revista Science. Sursa: Mediafax.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pericolul din sucul de fructe
Pericolul din sucul de fructe
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”