Câini antrenaţi să „miroasă” persoanele infectate cu noul coronavirus, chiar şi pe cele fără simptome

Aceşti câini special antrenaţi ar putea mirosi până la 250 de persoane pe oră, oferind astfel o metodă de screening rapidă, eficientă şi noninvazivă.
  • Publicat:
Câini antrenaţi să „miroasă” persoanele infectate cu noul coronavirus, chiar şi pe cele fără simptome

O echipă formată din cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine şi de la Durham University a anunţat că va demara un experiment inedit, şi anume că vor fi folosiţi câini utilitari pentru a depista persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2, chiar şi pe cele care sunt asimptomatice.

Nu este prima dată când câinii sunt folosiţi în scopul identificării persoanelor bolnave.

Patrupedele au avut succes şi în depistarea cancerului pulmonar în probele de ţesut, precum şi în identificarea bolilor infecţioase, în special malaria.

„Experimentele noastre au demonstrat că patrupedele pot depista mirosuri asociate infecţiei cu virusul malariei cu o mare acurateţe”, spune profesorul James Logan.

În prezent, echipa de cercetători caută sprijin financiar pentru a demara acest experiment cu patrupede utilitare în scopul depistării bolii COVID-19.

Deşi este încă incert faptul că boala ar putea avea un „miros” specific pentru câini, pe baza experimentelor anterioare, s-a demonstrat că alte boli respiratorii au fost depistate cu succes de patrupede.

Aceşti câini special antrenaţi ar putea mirosi până la 250 de persoane pe oră, oferind astfel o metodă de screening rapidă, eficientă şi noninvazivă. Ulterior, persoanele respective vor primi recomandarea de a se testa la un centru medical, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

„Dacă vom avea succes cu acest experiment, ne propunem să folosim câinii în aeroporturi, unde pot mirosi călătorii care ar fi putut contracta virusul SARS-CoV-2”, afirmă profesorul Steve Lindsay.

Cercetătorii cred că patrupedele pot fi dresate „să miroasă” inclusiv semnele foarte vagi, cum ar fi temperatura corporală uşor crescută a persoanelor potenţial infectate cu noul coronavirus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”