Bucureştenii îşi pot testa aluniţele gratuit în luna septembrie

Melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic. Depistată la timp, boala poate fi vindecată în 95% dintre cazuri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bucureştenii îşi pot testa aluniţele gratuit în luna septembrie

Incidenţa cancerului de piele este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie, a schimbărilor climatice şi obiceiului bronzării la solar.  

Melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic. Depistată la timp, boala poate fi vindecată în 95% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. 

Până pe 30 septembrie, bucureştenii şi locuitorii din împrejurimi beneficiază de consultaţii dermatologice gratuite, în cadrul screeningului împotriva cancerului de piele, în toate unităţile medicale Bioderm.

Dermatoscopia digitală este singura investigaţie care poate depista din timp leziunile precanceroase ale pielii şi toate tipurile de cancer în stadiu incipient. 

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor faţă de expunerea la soare este îngrijorător, iar începutul toamnei este o perioadă propice de monitorizare a aluniţelor, după un sezon de expunere la soare.

Testările aluniţelor se efectuează cu un dermatoscop digital, care oferă o imagine mărită de până la 140 de ori, full HD, a aluniţelor.

„ Începutul verii, precum şi începutul toamnei sunt cele mai bune perioade pentru screening-ul împotriva cancerului de piele. Aşa cum îţi controlezi pielea la începutul sezonului estival, înainte de expunerea la soare, este recomandat să repeţi această acţiune şi după ce o vară întreagă ai fost expus razelor ultraviolete. Nevii pot suferi modificări serioase”,  spune Dr. Lucian Russu, medic dermatolog.

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 95%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia – o investigaţie non-invazivă, nedureroasă. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, care îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 s-au produs 9.940 de decese ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă:

  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;
  •  Factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori; cutanate;
  • Arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Lucian Russu - Medic primar dermatolog
Dr. Lucian Russu este Medic specialist dermatologie și venerologie în cadrul Clinicii Biomedica. Experiență Medic primar Dermatologie Biomedica Internațional 1995 - prezent Educație Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București Medicină Titluri ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar dermatolog
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”