Banii, cheile, telefonele cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2? Ce spun experţii

În urma unei noi lucrări ştiinţifice s-a vorbit despre lista obiectelor contaminate şi riscul de expunere la noul coronavirus.
  • Publicat:
Banii, cheile, telefonele cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2? Ce spun experţii
FOTO: shutterstock / Banii, cheile, telefonele cresc riscul de infectare cu COVID-19? Ce spun experţii

În contextul pandemiei de coronavirus, propria locuinţă este ca un sanctuar pentru fiecare dintre noi, acesta fiind locul ne dorim sa fie lipsit de virusuri şi microbi. Dar trebuie să ne gândim totodată la practicile pe care ar trebui să le avem în privinţa decontaminării obiectelor atunci când ne întoarcem de la cumpărături sau de afară în general, în funcţie de motivul pentru care am ieşit din casă.

Mai exact, trebuie să ne dezinfectăm telefoanele, portofelele, banii şi cheile?

”Cu toţii înotăm prin bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi invizibili”, notează Dr. Stephen Berger, co-fondator al reţelei de Boli Infecţioase şi Epidemiologice din Tel Aviv, Israel. ”Rafturile cu cărţi şi tablourile de pe pereţi sunt încărcate de microbi. Să nu mai spun de telefoanele mobile, ceasurile de mână, ochelarii şi orice alt obiect din lume”, a continuat specialistul.

De fapt, ”lista obiectelor contaminate nu se sfârşeşte”, menţionează Dr. Berger. Dar asta nu înseamnă că tot ce ducem afară, odată ce ne întoarcem acasă trebuie să dezinfectăm.

”Vestea bună este că nu multe dintre obiecte reprezintă un real pericol şi nu trebuie să curăţăm compulsiv fiecare obiect personal. Cu o singură excepţie: mâinile!”, spune specialistul.

De ce? Pentru că atunci când vorbim de riscurile infectării cu COVID-19, ”vinovate sunt mâinile”.

Ghidul Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor recomandă curăţarea telefoanelor mobile şi a electronicelor cu ajutorul şerveţelelor sau a sprayurilor dezinfectante care conţin cel puţin 70% alcool.

”Pandemia de COVID-19 este provocată de un virus. Acest virus infectează prin contactul cu nasul sau gura, în mod special atunci când cineva tuşeşte sau strănută la o distanţă mică faţă de tine”, spune Berger. ”Dar poate că mai târziu acea persoană care a dus mâna la gură atunci când a tuşit, atinge un obiect din apropiere sau deschide o uşă care, ulterior pot fi atinse de alte persoane, iar astfel virusul este răspândit”, explică specialistul.

Banii, de exemplu, sunt o sursă de microbe şi bacterii, adică o problemă majoră în acest sens.

”Foarte puţine persoane realizează că banii sunt ”murdari”. Numeroase cercetări au demonstrat prezenţa numeroaselor bacterii, paraziţi şi a altor organisme care trăiesc pe facturi”, explică  Berger.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân