ATENŢIE, soarele dă dependenţă!

Expunerea prelungită la soare nu este periculoasă doar pentru că favorizează creşterea riscului de cancer de piele, ci şi pentru că ar produce dependenţă, sugerează noi cercetări.
  • Publicat:
ATENŢIE, soarele dă dependenţă!

Expunerea prelungită la soare nu este periculoasă doar pentru că favorizează creşterea riscului de cancer de piele, ci şi pentru că ar produce dependenţă, sugerează noi cercetări.

Potrivit  specialiştilor americani de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School, expunerea  îndelungată şi repetată la radiaţiile ultraviolete declanşează eliminarea endorfinelor, aşa-numitul hormon al fericirii, funcţionând pe acelaşi principiu biologic ca şi consumul de heroină sau morfină.

Studiul a fost realizat pe şoareci, însă cercetătorii au declarat că descoperirile sunt aplicabile şi oamenilor deoarece efectul biologic asupra pielii şoarecilor în cazul expunerii la razele ultraviolete este foarte apropiat de cel al pielii umane. Expunerea prelungită la radiaţii ultraviolete a determinat dependenţă fizică şi un comportament dependent în cazul şoarecilor.

În cadrul cercetării publicate în revista ‘Cell’, cercetătorii au declarat că dependenţa determinată de expunerea la razele ultraviolete ‘ar putea contribui la o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de piele la oameni’.

„În teorie cancerul de piele determinat de expunerea la soare ar putea fi prevenit, pur şi simplu, prin reducerea perioadei de expunere, însă elementele care creează dependenţă ar putea ajuta la explicarea comportamentului încăpăţânat pe care unii oameni îl afişează atunci când stau să se bronzeze, atât în spaţii închise cât şi în natură”,  susţine dr. David Fisher, coordonatorul studiului. 

Expunerea la razele ultraviolete, atât solare cât şi prin intermediul saloanelor de bronzare, este considerată un risc major pentru pentru apariţia cancerului de piele.

Societatea Americană de Cancer a transmis că incidenţa cazurilor de melanom a crescut în ultimii 30 de ani cu aproximativ 76.000 de noi cazuri şi pentru 2014 se estimează 9.700 de decese din cauza acestei maladii.

Pe de altă parte John Overstreet, director executiv al asociaţiei privind bronzarea în spaţiile închise a declarat că studiul ‘ignoră beneficiile expunerii la lumina ultravioletă, beneficii dintre care cel mai evident este producerea vitaminei D prin intermediul pielii’.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”