Atenţie, părinţi! iPad-urile şi electronicele moderne sunt periculoase pentru copii

Trăim într-o societate dominată de tehnologie şi de gadgeturi de ultimă generaţie, suntem din ce în ce mai grăbiţi, mai stresaţi, mai puţin preocupaţi de cei de lângă noi, familie sau prieteni. Ne folosim de iPAD-uri şi telefoane inteligente pentru a afla un lucru banal dar nu suntem atenţi la nevoile de bază ale semenilor noştri.
  • Publicat:
Atenţie, părinţi! iPad-urile şi electronicele moderne sunt periculoase pentru copii

Trăim într-o societate dominată de tehnologie şi de gadgeturi de ultimă generaţie, suntem din ce în ce mai grăbiţi, mai stresaţi, mai puţin preocupaţi de cei de lângă noi, familie sau prieteni. Ne folosim de iPad-uri şi telefoane inteligente pentru a afla un lucru banal dar nu suntem atenţi la nevoile de bază ale semenilor noştri.

Acest lucru este frecvent vizibil în rândul părinţilor moderni, care sunt tot timpul în priză, conectaţi la problemele de serviciu, chiar şi în afara programului. Totuşi, aceste acţiuni au consecinţe nefaste nu doar asupra sănătăţii adultului, ci şi asupra celui mic, care este extrem de sensibil la stimulii tehnologici.

Pe termen lung însă, interacţiunea din ce în ce mai redusă dintre părinte şi copil, cauzată de utilizarea tehnologiei moderne, ar putea duce la o încetinire a funcţiilor cognitive ale copilului, sunt de părere cercetătorii americani. Acest lucru se poate traduce în alterarea globală a capacităţilor de comunicare, perturbări în relaţiile cu ceilalţi copii, activităţi restrânse etc.

Pentru exemplificare, oamenii de ştiinţă ne aduc la cunoştinţă un studiu ştiinţific realizat pe aproape 19.000 de copii, care arată că privitul mai mult de 3 ore la televizor, dvd-uri, tablete sau la diverse ecrane poate duce în timp la tulburări emoţionale şi probleme de socializare, dar şi la comportamente periculoase extrem de dăunătoare sănătăţii, precum fumatul sau sedentarismul.

De asemenea, “este benefic pentru copii să interacţioneze cu cei din jur deoarece aşa pot învăţa să se autoevalueze, se dezvoltă simţul critic şi creativitatea. Pe de altă parte, este esenţial pentru buna dezvoltare a copilului să nu cădem pradă mofturilor acestuia şi să nu îi lăsăm la îndemână dispozitive moderne care îi pot distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante, care îl pot ajuta să îşi dezvolte personalitatea”, susţine Sherry Turkle, unul dintre autorii studiului, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Ea a intervievat părinţi, adolescenţi şi copii cu privire la utilizarea de gadget-uri în timpul dezvoltării timpurii, şi îşi declara temerea că acei copii care nu învaţă interacţiuni reale, care au adesea defecte şi imperfectiuni, vor ajunge să cunoască o lume în care ecranele perfecte, lucioase le vor da un sentiment fals de intimitate fără riscuri.

Iar copii trebuie să fie capabili să se gândească independent de aceste dispozitive moderne. „Ei trebuie să fie capabili să-şi exploreze propria imaginaţie. Pentru a putea să se regăsească şi să ştie cine sunt. Astfel ca, într-o zi ei să poată avea o relaţie cu o altă persoană, fără a se panica de singurătate „, a spus ea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân