Alergiile, prezente şi în sezonul estival

Despre plantele cu potenţial alergic vorbim, căci discuţia despre rinosinuzite nu se încheie odată cu primăvara. În sezonul estival, întră în acţiune câteva flori şi buruieni despre care specialiştii susţin că pe cât sunt de urâte, pe atât sunt de nocive: ambrozia, pelinul, pătlagina şi talpa gâştei.
  • Publicat:
Alergiile, prezente şi în sezonul estival

Şi urâte, şi rele! Despre plantele cu potenţial alergic vorbim, căci discuţia  despre rinosinuzite nu se încheie odată cu primăvara. În sezonul estival, întră în acţiune câteva flori şi buruieni despre care specialiştii susţin că pe cât sunt de urâte, pe atât sunt de nocive: ambrozia, pelinul, pătlagina şi talpa gâştei.

Pe timpul verii, acestea pot produce o cantitate enormă de polen – milioane de granule, ceea ce detemină apariţia simptomelor supărătoare asemănătoare răcelii.
Şi ca să înţelegeţi mai bine, Societatea Americană pentru Studierea Astmului şi Alergiilor ne anunţă că dintre persoanele alergice la polen de plante, 75% sunt sensibile doar la ambrozie.

Dar ce legătură este între frumuseţea unei plante şi potenţialul său alergic? Experţii susţin că este vorba despre o lege a naturii: în vreme ce florile frumoase, înmiresmate şi colorate atrag insectele pentru polenizare, cele mai neatractive se descurcă prin forţe proprii, ajutându-se de vânt.

Astfel, polenul lor ajunge să călătorească pe calea aerului sute de kilometri, toată vara (şi toamna!), ajungând cu uşurinţă inclusiv în căile noastre respiratorii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân